34537183_1677730752323007_7186709935344844800_n

Iz Čikaga moji…

 34510317_1677729555656460_8094325916143976448_nZasavica - I sami svedočeći o težini izgnaničkog života, po strani, barem kada se radi o Nikoli Tarbuku, čija kuća u Zasavici još uvek nije završena, nisu ostali Srbi-Krajišnici koji su svoj mir konačno našli u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, na nedavno u Čikagu održanom „Krajiškom prelu“, Krajišnici su, za Tarbuka sakupili 800 dolara, koje su protekle nedelje u Zasavicu doneli Stevan i Nada Došen. Kako je tom prilikom istakao Došen, Udruženje „Prelo“ koje je bilo inicijator ove akcije i nema drugu misiju osim da od zaborava čuva krajiško nasleđe, u šta spada i saosećajnost sa bližnjim.

– Kada smo preko „Sremskih novina“ čuli za priču o Nikoli i njegovoj porodici, a pre svega kada smo se upoznali sa činjenicom da Bojana boluje od leukemije, odmah smo rešili da nekako pomognemo. Znajući da novac ne može sve, ali da ga u takvim prilikama ipak valja imati, rešili smo da pomognemo upravo tako. Na našoj velikoj godišnjoj manifestaciji sakupili smo novac za Nikolu i još nekoliko naših Krajišnika koji smo doneli sa nadom da će radovi biti gotovi i da će naš Banijac konačno naći krov nad glavom, rekao je Došen i dodao: – Mi koji smo se dokopali inostranstva rešili smo dosta problema. Barem onih egzistencijalnih. Pre odlaska u Ameriku i sam sam bio u teškom izbeglištvu u Banatu i znam koliko je teško skućiti se, posebno ako se borite sa nevoljama koje su zadesile Nikolu. Ova pomoć koju smo doneli je nešto najmanje što smo mogli da uradimo. Srećni smo što postoje ljudi kao što su novinari „Sremskih novina“ koji pokreću ovakve akcije, koji ne zaboravljaju da treba pomoći i koji nas kontaktiraju. Solidarnost je ono što je nas Srbe uvek držalo i što nam je pomagalo da opstanemo. I u dobru i u zlu važno je samo očuvati duh zajedništva. Koliko pomognemo jedni drugima toliko će nam sutra biti bolje.

Trenutno su na dnevnom redu radovi na uvođenju vode, te kompletni električarski radovi nakon čega će se, nadamo se, pristupiti finalnim poslovima. Novca za pomenute radove još uvek ima, svaka pomoć je i dalje dobrodošla, posebno u pogledu nabavke pločica i sanitarija za uređenje kupatila. Otuda pozivamo sve ljude dobre volje da zaborave na svoje stvarne i izmišljene probleme, da odvoje svoje vreme i trud i pomognu velikom pregnuću koje će petočlanoj porodici Tarbuk konačno dati mir.

Kategorije Društvo Hronika Sremska Mitrovica Vesti