УКЉУЧЕНА И ФОНДАЦИЈА АЛЕКСАДРА ШАПИЋА

Aca ima samo jednu želju – da ozdravi

Svakog meseca samo za lekove treba obezbediti oko 3.500  evra

Piše: S. Đaković

АЛЕКСАНДАР ДОСТАНИЋ ХРАБРОСТ КОЈА ПЛЕНИAleksandar Dostanić ima samo 24 godine, a već pet godina bije životnu bitku  protiv hronične granulocitne leukemije. I pokušava da živi iko normalno svoj mladi život, a svaki dan i noć strepi hoće li uspeti da lj zajedno sa porodicom, prijateljima i rodbinom,znanima i neznanima obezbedi novac za nabavku skupih lekova iz inostranstva bez kojih mu nema pomoći.   Do sada je organizovano više humanih akcija prikupljanja pomoći za Acu, i još će ih trebati, jer  mladiću je spas transplantacija koštane srži, a dok to ne uradi, mora biti pod skupim medikamentima iz inostranstva.

Ovaj hrabri mladić iz Salaša Noćajskog, koji sticajem privatnih porodičnih okolnosti sada živi u Glušcima, sa opakom bolešću sreo se kad je imao 19 godina a maja 2013. godine u Kliničkom centru Novi Sad postavljena mu je dijagnoza : hronična granulozna leukemija.  Za sada se protiv nje bori lekovima, ali  postaje imun na njih posle otprilike  godinu dana primene jedne terapije.

– Organizam mi tada stvara otpornost  i tu se faktički nalazim u problemu.   Kako mi se stanje pogoršavalo nakon terapija na koje sam posle određenog perioda uzimanja postajao imun,  dobio sam  savet od svog lekara da u nekoj od inostranih zemalja pokušam da pronađem lek ‘Sprycel’ – (Dasatinib) o svom trošku ovaj put.  Ni ovaj lek nije na pozitivnoj listi  u našoj zemlji,  košta 3500 evra za kutiju, a meni je potrebna mesečno jedna kutija. našao sam ga u Mađarskoj i oko godinu dana ga nabavljao o svom trošku sve dok i na njega nisam postao imun – priča Aleksandar.

УКЉУЧЕНА И ФОНДАЦИЈА АЛЕКСАДРА ШАПИЋАU međuvremenu radi Acinog lečenja od februara 2016. godine pokrenuta je pretraga svetskog registra davalaca koštane srži, jer je ta transplatacija jedino trajno rešenje za bolest mladića, no pretrage daju negativan rezultat. U svetskom registru, koji broji oko 25 miliona ljudi, za njega nema odgovarajućeg donora, a nema ga ni u porodici. Zato nije bilo drugog rešenja nego da počne borbu za sopstveni život boravkom u bolnici, odnosno u Kliničkom Centru – Novi Sad, gde je od maja 2017. godine do decembra 2017. godine. Tom prilikom je primio pet vrlo intenzivnih hemio terapija i  sve vreme trajanja terapija bio je u sterilnom – izolacionom bloku Hematološke klinike Kliničkog centra  Novi Sad.

– Kako mi se sve svodilo na život u bolnici i vreme provedeno u izolaciji, nastavio sam borbu za svoj život i na drugi način. Pronašao sam lek koji pijem od decembra 2017. godine i koji mi za sada prija hvala Bogu i nadam se da će tako i ostati dok mi se ne pronađe odgovarajući donor koštane srži.  Lek se zove ‘Bosulif’  od 500 mg (Bosutinib) a košta oko 3.500 evra mesečno, koliko je dovoljno za svaki mesec trerapije  – nastavlja ovaj mladić.

Ali, lek nije na pozitivnoj listi lekova u našoj državi pa Dostanići moraju  da ga kupuju sami u  Mađarskoj, jer je u ostalim zemljama još skuplji. Da nesreća bude veća i Acin otac takođe, ima hematološki problem, jednu vrstu leukemije, odnosno linfom non Hočkin, te  zbog toga nije u mogućnosti da radi što porodicu stavlja u još veći problem. ..

–  Nismo imali drugog izbora nego da počnemo da rasprodajemo nepokretnosti kako bismo obezbedili sredstva za moje lečenje. Kako je samim tim moja porodica veoma  finansijski iscrpljena zbog svega što nas je snašlo, tačnije potpuno smo finansijski iscrpljeni, ja molim sve koji mogu za  pomoć – apeluje oboleli mladić.

Aleksandar Dostanić kaže da  za njegov slučaj zna italijanski vrhunski stručnjak u polju transplatacije koštane srži, tačnije ‘haplo’ transplatacije,  da je spreman je da ga transplatira, jer ima ‘haplo’ polupodudarnog brata sa Acom. Italijanski stručnjak se zove prof. Andrea Bacigalupo i sa Poliklinike je Gemeli u Rimu, ali problem je što se transplatacija mora obaviti u Italiji , što je za mladićevu porodicu preskupo i nedostižno.

Kategorije Reportaža