2016-06-14 17.34.29

Carstvo flamenka, šunke, maslina i vina

Svaka čast flamenku, ali čovek iz Kortagane u Kataloniji prodaje šunke od pet-šest kila po 4.000 evra komad

Zabeležio:Zlatko Zrilić

2016-06-14 11.24.42Odemo lane žena i ja u Španiju. Septembar, prelepa jesen i prelepa zemlja, glasni, šarmantni i gostoljubivi Španci, a naročito Španjolke. Hotel – ekskluziva na prelepoj peščanoj plaži u Ljoret de mar, ali meni brzo dosadi. Teraj u Barselonu da vidimo šta ima.

Ko nije bio, ne može ni da shvati kakva je to prelepa dvomilionska naseobina u kojoj, jednostavno, ne znaš gde da gledaš i čemu da se diviš. Najpre ti zastane dah ispred ispred bazilike Sagrada familia, jedne od najnekonvencionalnijih crkava u Evropi koju je još 1883. godine počeo da gradi čuveni arhitekta Antonio Gaudi. Nije završena ni dan-danas, ali ipak, sa svojih 18 uvrnutih tornjeva je ubedljivo najposećenija turitička atrakcija Barselone, najveće evropske metropole na Sredozemnom moru, a koju je pre mali milion godina osnovao Hanibalov otac, kartaginjanski general Barsa. I šta reći o Gotskoj četvrti u centru Barselone, te srednjevekovnoj katedrali na Mon Taboru gde su katolički kraljevi primili Kristifora Kolumba pred njegovo putešestvije ka Novom svetu. A tek Nou Kamp! Tu sam bio i vidio, sedeo u novinarskim ložama, pipn’o travu… ali, o tome nekom drugom prilikom.

2016-06-19 19.57.16Hteo sam o šunki. Odeš u kafanu, a ono iznad šanka visi desetak fantastičnih suvih svinjskih butina… surova krtina prošarana diskretnim masnim puteljcima. I posebno sečenje, sa posebnim noževima, posebnim serviranjem i, dakako, posebnom cenom. Najskuplju šunku u Španiji, koja je po proizvodnji tog delikatesa broj jedan u svetu, pravi izvesni Eduardo Donato, Katalonac iz Kortagane. On posebnu sortu šarenih svinja uzgaja po pašnjacima i hrastovim šumama i koje dospevaju tek posle tri godine. Šunku suši bez dima i vatre šest godina i kao takvu prodaje po 4.100 evra po komadu od pet-šest kila. Kaže čovek da neće da preteruje, pa godišnje proda jedva stotinak komada. Eduardovu šunku, naravno, nisam probao, ali zato jesam onu od „tričavih“ 600 evra, koju proizvodi kompanija Sinko Hotas i u čijim podrumima trenutno sazreva oko pola miliona butina iz Andaluzije gde se, opet, uzgaja autohtono iberijsko svinjče pata negra, slično našoj mangulici. Hrani se isključivo onim što zatekne u prirodi – travom, korenjem i žirom kao najvećom poslasticom. Šunka je fantastična, skoro kao ona od mangulice sa Bare Zasavice, sem što joj fali komadić magarećeg sira po tričavih 1.000 evra po kilogramu, tek da zasladi.

 

Kategorije Reportaža