ZADOVOLJSTVO U RUZENJU FOTO Sremske novine

Prolećno veliko spremanje

Žene iz Šašinaca spremne da, osim u svojim domovima, zasuču rukave i prionu na posao i oko uređenja prostorija udruženja

Piše: M. Ninković (“Sremske novine“, dodatak „Leget“)

Da rad ne mora predstavljati mrzovoljno moranje, nego potrebu za stvaranjem, koje za uzvrat pruža zadovoljstvo, ispunjava i relaksira, iznova dokazuju članice Udruženja žena „Desanka Maksimović“ iz Šašinaca. Bez obzira na godišnje doba, praznike, svakodnevne obaveze na poslu, kući, na njivi ili bašti, ove žene neumorno rade na očuvanju narodne tradicije, običaja, svega onoga što je karakteristično za ovaj deo Srema i što su od svojih predaka naučile u želji da to nasleđe prenesu na generacije koje dolaze. Prva među jednakima, predsednica ovog udurženja, Mirjana Jelovac, kaže da su žene i za veliki hrišćanski praznik Uskrs, pored svega što su pripremile u svojim domovima, našle vremena da budu aktivne i u svom udruženju.

Uskrsnje korpice- Želele smo da sa decom iz sela na Veliki petak zajedno farbamo i ukrašavamo uskršnja jaja, ali smo poslušali starešinu naše seoske crkve, Miljana Lapčevića, da na taj dan, dan najveće žalosti, ne bi trebalo organizovati  nikakve manifestacije ili veće druženje. Mi smo se dogovorile da se okupimo u našim prostorijama i da napravimo dekorativne, manje ukrasne korpice u kojem će se nalaziti uskršnje jaje čuvarkuća, koje se čuva do narednog Uskrsa, kao i nekoliko većih korpica. Sve što smo napravile smo i prodavale, a prikupljeni novac nam uvek dobro dođe za neke naredne aktivnosti. Sredstva koja dobijamo od Grada nisu velika i uglavnom se same snalazimo. Sa velikim brojem udruženja imamo jako dobre odnose, družimo se i posećujemo, mada danas izdaci za troškove goriva, za organizovanje večera, nisu uopšte mali, govori Mirjana.

Nakon zime, dolazak proleća uvek nekako najavljuje i radove na uređenju, čišćenju, spremanju, pa su tako ove žene spremne da, osim u svojim domovima, zasuču rukave i prionu na posao i oko uređenja prostorija udruženja.

Terasa ce biti uredjena- Imamo jako veliku i lepu terasu i kuhinju u sklopu naše radne, etno sobe. Terasa može da primi oko 100 ljudi i tokom proleća i leta je izuzetno pogodna za druženja, za održavanje različitih manifestacija i programa u selu. Iako smo prtethodnih godine sve doterali u red, sada nam na terasi veliki problem stvaraju golubovi. Tokom zime se pocepala mreža na terasi i odmah je usledila prava invazija golubova koji stvaraju nered i ostavljaju za sobom prljavštinu. Očekujemo pomoć od Mesne zajednice koja nam je obećala da će kupiti novu žicu, a mi ćemo je same zategnuti i montirati. Za kupovinu žice potrebno nam je oko 12.000 dinara i verujem da ćemo ta sredstva i dobiti. Rad, spremanje i brisanje, naravno ne treba niko da plati. To mi žene ionako činimo svakodnevno, uz osmeh govori Mirjana.

Dešavanja i aktivnosti ima stalno, ponekad se organizuju i do tri-četiri druženja u toku meseca. Nakon Uskršnjeg praznika, druženje je održano sa članicama Udruženja žena „Veselica“ iz Deča, gde su Šašinčake u Obrežu prisutvovale proslavi godišnjice ovog udruženja, dok će se prva velika manifestacija „Kolo Srema“, održati u junu mesecu u Gregurevcima. Članice udruženja „Desanka Maksimnović“, okupljale su se tokom zime i vredno izrađivale razne rukotvorine, koje će, pored ostalog, na brojnim manifestacijama ovog leta predstaviti i ponuditi, kaže Ljulja Popović.

Lepo i krativno- Štrikale smo, pravile pletene torbice, izrađivale nakit, dok je naša članica Mara Maksimović tkala na razboju. Nešto od tih lančića, uz kuhinjske krpe, nastolnjake, slike nastale u tehnici dekupaž, ukrasne čaše i flaše, prodavale smo za Međunarodni Dan žena, 8. mart. Zadovoljne smo i interesovanjem za naše radove i prodajom.

Slađana Živković, još jedna članica udruženja „Desanka Maksimović“, iznosi svoju brigu oko budućeg rada, jer pored trenutno aktivnih devet članica, mahom žena zrelog godišnjeg doba i starijih, mlađe Šašinčanke još uvek ne pokazuju dovoljno zanimanje i želju da se u rad udruženja uključe.

– Mlade devojke se uglavnom brane time da nemaju dovoljno vremena. To je velika šteta, jer pored prijatnog ambijenta i dobrog druženja, stvarno se ovde okupljaju žene vrednih, zlatnih ruku. Šijemo, štrikamo, heklamo, slikamo na staklu, izrađujemo suvenire i u potpunosti ispunjavamo svoje slobodno vreme. Ja se, pored ostalog, bavim i pisanjem poezije i proze i vrlo često učestvujem na književnim večerima koje organizuju druga udruženja. Trenutno privodim kraju svoj roman prvenac, u kome sam napisala istinitu, savremenu životnu priču u kojoj ima dosta autobiografskog. Nadam se da će uspeti da knjigu objavim i da će roman biti čitljiv i zanimljiv.

Od Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Sremske Mitrovice, potekla je inicijativa da Šašinci ove godine budu kandidovani za učešće u takmičenju za najlepše selo Srbije. Žene su spremne da se dodatno angažuju kako bi selo bilo još čistije, umivenije i uređenije. One to i inače rade, ali sada apeluju i na članove drugih udruuženja da im se na ovom poslu priključe, da zajedno svi daju svoj doprinos i da svoje lepo selo prikažu u njegovom punom sjaju.

Kategorije Reportaža