API

Lekovit je vazduh iz košnice

Dragan Majkić na Koruškoj primenjuju besplatnu apiterapiju

Piše: S.Đaković

dragan majkic pčelarPrva i za sada jedina apikomora u ovom delu države, pa i mnogo šire,  nalazi se na Fruškoj gori, na Koruškoj, a opremio je u svom pčelinjaku  mladi mitrovački pčelar Dragan Majkić. Zbog komore u posetu pčelaru  dolaze ljudi koji u ovom vidu terapije traže spas od više zdravstvenih problema, a posebno od problema sa disajnim putevima.

U drvenoj montažnoj kućici nalaze se četiri inhalatora, odnosno isto toliko košnica, koji služe za ovu terapiju. A terapija je – besplatna.

– Gde je tu moj interes? Nemam sopstveni interes, jedino da pomognem onom kome je potrebno. Svejedno sam stalno u pčelinjaku pa ću ovako imati i  društvo. Mislim da stvarno nema smisla naplaćivati to od ljudi, a meni je dovoljno to što sam uspeo da proširim svoje pčelarstvo  – kaže Dragan.

Pre neki dan mu je na apiterapiju na Korušku došao sa ocem i dedom petogodišnji dečak Vasilije, a isto to probali su i njegovi pratioci. Nije im smetalo, naprotiv. Došle su i dve devojčice, a potom i neke srednjoškolke koje imaju problema sa respiratornim organima, jer kažu ova prirodna terapija  pomaže u mnogo čemu.

BESPLATNA TERAPIJAPorodica Majkić počela je da pčelari pre pet godina iz čiste znatiželje. Dragan je hteo da vidi  kako u stvari funkcionise život pčele i na koji način one sakupljaju med, polen, propolis, kako su organizovane i kako sve kod njih ide kao u vojci. Kasnije je to njegovo interesovanje preraslo u ljubav prema pčelarstvu, povećavao je broj košnica i sad već je to postalo negov posao i hobi. Onda je saznao za kolegu pčelara iz Bihaća Armina Nuhanovića, uspostavio sa njim kontakt i napravo korak dalje: sagradio je i opremio prvu apikomoru kod nas.

– O apikomori i apiinhalacijama sam dosta čitao i na mnogo mesta pročitao uveravanja  u neverovatna lekovita svojstva tog vazduha iz košnice. U međuvremenu sam upoznao pčelara iz Bihaća Nuhanovića koji je napravio apikomoru i koji mi je potvrdio odlične rezultate, pomogao oko nekih stvari, a Nuhanović tvrdi da ne postoji osoba koja je bila kod njega u apikomori, a da nije osetila zdravstveno poboljšanje. Zato sam i ja odlučio da  izgradim apikomoru – kaže Dragan.

Vazduh iz košnica je efikasan kod bronhitisa, astme, alergija, hroničnih plućnih bolesti, sklonosti infekcijama, oslabljenog imunog sistema, infekcija raspiratirnog trakta, hroničnih glavobolja, migrena, stresa i depresija. Inhaliranje tim vazduhom  pozitivno  utiče na psihičku kondiciju, a metoda se posebno preporučuje sportistima, deci i starijim osobama.

apikomoraU samoj apikomori nalaze se četiri košnice, objašnjava Dragan,  na njima su inhalatori, a kako bi posetioci mogli da se upoznaju sa radom pčela biće tu je  i literatura vezana za pčelarstvo.Tu su i lekovi za zlu ne trebalo,  ukoliko je neka osoba alergična na ubod pčele, a to ne zna,  ima i pomoć prijatelja medicinskih tehničara da dođu ukoliko bude potrebno.

– Alergija na vazduh iz košnice je nemoguća, do sada nije zabeležen takav slučaj, a apiinhalacija će biti besplatne dok god ih bude kod mene  – ističe Dragan Majkić.

Kategorije Reportaža