• subota, 20. april 2024.
U maju biciklom do Pekinga
Reportaža | Šid
0 Komentara

U maju biciklom do Pekinga

16. mart 2018. godine

– Znam da će na takvom putu koji je dugačak oko 11.000 kilometara i za koji mi treba oko 100 dana biti deonica na kojima neću sretati ljude, naročito kroz pustinju Gobi, a to je otprilike oko 700 kilometara.  Međutim, nemam strah ni od čega, spreman sam za sve i jedva čekam da krenem – kaže Ivan Mladenović iz Šida

Piše: S. Mihajlović

Иван прошле године на уласку у МосквуNakon što je prošle godine biciklom stigao do Moskve, Šiđanin Ivan Mladenović sprema se da na proleće krene u novu avanturu. Ovoga puta izazov mu je da na dva točka stigne čak do Pekinga. U planu mu je da krene preko Bugarske, Turske, Gruzije, Rusije, onda da se biciklom spusti u Čerčensku Republiku i Kavkaz, zatim u Kazahstan, a potom kroz Sibir do Bajkalskog jezera.

-Kada stignem do Bajkalskog jezera, onda se spuštam do Mongolije i pustinje Gobi i na kraju stižem do Pekinga. Znam da će na takvom putu koji je dugačak oko 11.000 kilometara biti deonica na kojima neću sretati ljude, naročito kroz pustinju Gobi, a to je otprilike oko 700 kilometara. Očekujem da će baš u pustinji da bude najteži deo puta, jer su tamo uslovi surovi, s obzirom da su tokom dana temperature izuzetno visoke, a noću se spuštaju ispod nule. Međutim, nemam strah ni od čega, spreman sam za sve. Za Gobi je potrebno imati veru u sebe, da budeš mentalno jak i onda ne postoji nijedna prepreka koja te može zaustaviti. Jedva čekam da krenem na put, radujem se kao dete pred ekskurziju – kroz osmeh priča Ivan.

Мали предах пред уласку у Словачку прошле годинеKaže da mu je oduvek bila želja da poseti Kazahstan i Mongoliju, te da će na putu da koristi šator, dušek i vreću za spavanje, kako bi mu put bio što jefiniji. Izračunao je da tempom kojim planira da vozi, iz Šida do Pekinga može da stigne za 100 do 110 dana. Za polazak je odabrao sredinu maja, jer je tada kod nas toplije vreme, a onda će ga i leto pratiti celim putem, tako da će u Peking stići sredinom avgusta. Podršku za put dobio je od svih – supruge, sina, kćerke, majke, sestre i prijatelja jer, kako kaže, „svi vole to što radi“.

– Nijednog trenutka nisam se premišljao hoću li krenuti. Planiram da u Pekignu ostanem nekoliko dana, da obiđem grad i Kineski zid. Imamo tamo prijatelja koji će me sačekati i kod kojeg ću da boravim dok sam tamo. Volim izazove, a životni san mi je da pređem rutu od Norveške do juga Afrike – kaže Ivan Mladenović, iz Šida.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: