ужива у голубовима

Moj ljubimac periker

Golubari su poseban soj ljudi, kada jednom počnu da se bave tim hobijem - više ne prestaju. To potvrđuje priča Jovice Božića koji je o  golubovima perikerima napisao i knjigu 

Piše: S. Đaković

JOVICA BOZIC SA PERIKEROM.JPGU kući Jovice Božića, na kraju laćaračke Vašarske ulice, jedan deo dvorišne zgrade namenjen je samo – golubovima. U jednoj odaji su rasni perikeri, ljubimci vlasnika kuće i poznatog odgajivača, ne samo u našoj zemlji, ali i sudije i specijaliste za šubaraste golubove. U drugoj odaji su, što bi rekli “obični golubovi” mešanci, koji pomažu da perikeri othrane svoje mlade. U obe odaje dežurni je Jovica, penzionisani vodoinstalater, koji se golubarstvom bavi već više od pola veka. On brine o golubovima hrani ih, čisti im, posmatra, trenira ih, a ima puna znanja o ovim pticama pa nije čudno što su njegovi  primerci na kontinentu u samom vrhu po kvalitetu.  To postiže odgovarajućim selekcijama, treninzima, kvalitetnom ishranom što je, uz genetiku, put do stvaranja šampiona. Da ih u njegovom jatu ima pokazala su takmičenja sa kojih se vraćao sa brojnim medaljama.

– Volim golubove, oni me upotpunjuju, čine mi zadovoljstvo. Golubovi zahtevaju kvalitetnu hranu, vodu, adekvatnu prostoriju mir i tišinu. Zadovoljstvo je videti njihovo šepurenje u kavezima, ono je utoliko veće kada vam daju višestruki broj potomaka. Nemam ih previše, ali insistiram na kvalitetu.  Izlagao sam ih po takmičenjima raznog ranga i u više navratao donosili su mi titule šampiona. Ostvario sam  diplomu kao majstor odgoja i polagao ispit iz genetike golubarstva u sklopu ispita za sudije – priča Jovica Božić koji ima zvanje specijaliste za golubove, a to mu omogućava ne samo suđenje i ocenjivanje kod nas već i u inostranstvu.

Božić se razume u golubove i nastoji da doprinese da oni njegova rasa  bude  što bolja, ali iznad svega u tome radu uživa. Za njega su svi golubovi zanimljivi, ali najviše voli one koji sam drži šubaraste golubove ili perikere.

Šubarasti golubovi nisu pogodni za roditelje, zato se njihova jaja podmeću drugim golubovima koji na njima leže 18 dana, da se ne izgubi prolaktin uz pomoć koga kao hrane golupče se othrani. Sigurnost je čak 99 odsto da će kod mešanaca golubova ono golupče iz podmentnutoh jajeta othraniti.

golubovi.jpgSve što radi Jovica upisuje u knjigu, a  sam je pročitao sve moguće stručne knjige o golubovima i te stvari prati preko interneta. Položio je specijalistički ispit sa najvećim znanjem i postao je  sudija za ovu rasu golubova. Kao sudija ili kao takmičar, obišao je mnoga mesta u državi, ali svoje primerke ne nosi preko granice jer mu se jednom baš na takvom putu dogodilo krađa golubova. Ona je prijavljena, ali golubovi nisu pronađeni…

– Moj mentor na specijalizaciji je bio dr Voja Dobrenov iz Novog Sada sa Poljoprivrednog fakulteta. Kod njega sam stekao zvanje specijalite za šubaraste golubove. Nosio sam ih na Evropsku izložbu u Beograd, izložba se sad održava u Francuskj, ali nisam učestvovao. Ipak pratim ta zbivanja, ali ne idem preko granice od pomenutog slučaja – kaže Jovica.

Ovom Laćarcu mnogo znači druženje sa golubovima, rad oko njih ga ne umara, već naprotiv, oni ga odmaraju. Voli da ih posmatra, da se sa njima bavi i da u njima uživa.

IZUZETNI PRIMERAK.JPG- Kod mene su dolazili vrsni golubari iz okruženja, zvaničnici koji vole golubarstvo. Sa nekima sam prijatelj preko golubova. To su neobične ptice koje me po koraku poznaju. Ja po ceo dan mogu da budem kod njih, brinem o njima, čistim golubarnik, ali u njemu treba da bude 5 do 10 odsto njihovog đubreta. Sve ventilacije moraju biti na jednoj strani, jer ne sme ni slučajno  biti promaje – savetuje Jovica, koji pokušava da uči mlađe o golubovima. Naravno, one koje to interesuje jer nisu svi za golubarstvo. A ovaj golubar je sa svojim šubarastim golubovima obišao celu bivšu Jugoslaviju,  a među brojnim priznanjima je i priznanje iz Nemačke za kolekciju perikera dobienu u velikoj konkurenciji na izlođbi  6.000 eksonata 1991. godine.

Jovica Božić ima i gotov rukopis ya knjigu “Moj ljubimac periker” koja jo[ nije objavljena, a objaviće je kada obezbedi dovoljno novca za štampanje.

Priznanja

Jedan deo dnevnog boravka kuće Jovice Božić rezervisan je za nagrade, pehare i plakete, kojih Jovica ima oko nekoliko desetina.  On svoju ulogu sudije i pasioniranog odgajivača jednog od najkvalitetnijih jata obavlja savršeno, ali kaže da mu manjak sredstava onemogućava da u praksi do maksimuma ostvari svoje znanje vezano za golubarstvo.

Kategorije Reportaža