POLICIJA 5

Zbog krijumčarenja migranata uhapšeno devet osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nakon višemesečne istrage usmerene na otkrivanje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, uhapsili su organizatora i osam pripadnika organizovane kriminalne grupe, koja je u periodu od oktobra 2017. do početka januara 2018. godine omogućila krijumčarenje više od 90 migranata sa područja AP Kosovo i Metohija, preko centralne Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, do zemalja Zapadne Evrope.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, akcija je sprovedena na području Šapca, Loznice, Priboja, Sjenice i Rume, a rezultat je višemesečne međunarodne saradnje sa policijama Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, uhapšeni su organizator kriminalne grupe F. G. (53) i članovi M. T. (47), Z. A. (45), D. Lj. (27), D. Đ. (23), R. K. (36), T. K. (18), R. M. (36) i G. S. (56), dok se za jednom osobom traga.

Organizovana kriminalna grupa koju je predvodio F. G. migrantima je, kako se sumnja, omogućavala nedozvoljen prelaz državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine preko reke Drine, a za ovu uslugu im naplaćivala i do 3.000 evra po migrantu.

Policija je, prilikom pretresa, kod osumnjičenih pronašla 7.170 evra, dva pištolja i dva automobila koja su koristili za krijumčarenje migranata.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, a krivična prijava biće podneta i protiv E. B. (1980), koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

U okviru ove akcije, u Bosni i Hercegovini početkom februara uhapšeno je 16 osoba.

Kategorije Crna hronika