u učionici

Uredili učionicu iz bajke

Iako već nekoliko godina važi  za najlepšu učionicu nakon uspeha na konkursu za izbor najlepše, ova učionice dobila je još lepši i neobičniji izgled

ukrasiPiše: S.Đaković

Obično se smatra da su škole u selima manje uređene od gradskih, da su starije po godinama gradnje, da u njima ima manje savremene opreme – kompjutera i pametnih tabli, da imaju više klimavih stolica i stolova, da su  neokrečenih zidova i neuredjenih podova. Nije uvek tako, a  to pokazuje primer iz laćaračke Osnovne škole “Triva Vitasović Lebarnik” čija je učionica  pobedila ove godine na konkursu “ Učionica iz snova”

Sve je počelo kada je u junu bačkopalanački firma “Tarkett” organizovala konkurs  sa ciljem da se izbore najlepša učionica. Tokom trajanja konkursa stiglo je preko 270 kreativnih ideja, a od 20 koje su dobile najviše glasova – glasalo se preko interneta, odabrane su tri najbolje, a medju njima i učionica Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ iz Laćarka. Škole pobednice konkursa su imale su priliku da  svoje ideje o daljem ulepšavanju prostora ostvare, jer su nagrađene opremanjem podova “Tarkett-a”.

ivona popovicOno  što su isplanirali učenici sa svojim prosvetnim radnicima, Laćarci su realizovali do početka nove školske godine. Učionica je do ulaska djaka imala nove podove, ukrase, uredjene zidove i druge sitnice koje učenje čine lepšim, a sve to je realizovali na čelu sa učiteljicom Ivonom Popović.
Za ovu učiteljicu, njihova učionica je učionica iz snova već šest godina. Tada su učitelji laćaračke škole pokrenuli akciju uređenja učionica. Uz veliko zalaganje prosvetnih radnika, roditelja i dece sve učiteljske učionice su uređene. Od skromnih sredstava svake godine se ponešto radilo. Jedne godine to je bilo krečenje i oslikavanje, sledeće sređivanje stolova – od starih napravili smo „nove“, zatim tapaciranje stolica – objašnjava ova inventivna učiteljica praksu rada u ovoj seoskoj školi.

detaljiU Laćarak je nakon pobede na konkursu stigao pod za ovu učionicu, koja sada može da se meri po izgledu i funkcionalnosti sa onima u razvijenoj Evropi. To je sada učionica u kojoj je sve drugačije od prosečne učionice, a to se odnosi na raspored stolova i stolica, boju zidova, ukrase. Tu je i informatički kutak koji je uredjen tako da su na časovima narodne tradicije restaurirali stari nameštaj. Ova učionica nema puno prirodnog svetla, ali je taj problem savršeno rešen, a enterijer je dobio nove ukrase u vidu novih dečijih radova. Osnovni motiv je drveće, na koje mogu da se okače radovi koje osmisle.

Sa  novim podom od Tarketta“ učionica je  dobila dodatnu toplinu. Deca često sede na podu tokom radionica, zajedno sa roditeljima, pa je zato sašiveno mnogo jastuka za sedenje  na podu. U učionici iz snova uživaju učenici prvog i drugog razreda odnosno učenici prve i druge smene nastave.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica