• subota, 20. april 2024.
Sredstva za 667 mladih poljoprivrednika
Vesti | Poljoprivreda
0 Komentara

Sredstva za 667 mladih poljoprivrednika

30. decembar 2017. godine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je juče u Novom Sadu, obraćajući se mladim poljoprivrednicima koji su dobili sredstva po konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podvukao da je ponosan na činjenicu da su konkurisali poljoprivrednici iz cele Srbije.

1Urucenje resenja (3)– Odobreno je 667 rešenja za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti i isplaćeno je oko 460 miliona dinara, rekao je ministar Nedimović i dodao da je najviše sredstava usmereno ka voćarstvu, povrtarstvu i stočarstvu.

Ministar Nedimović je dodao da su svi poljoprivrednici koji su ispunili uslove na Konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za podršku mladim poljoprivrednicima i dobili su sredstva na svoje račune u skladu sa projektom koji im je odobren.

Ministar Nedimović je najavio da će u sledećoj godini ministarstvo zadržati sve one mere koje su bile i u 2017. godini, kao i to da će se najviše sredstava usmeriti na razvoj  prerađivačke industrije.

Mladi poljoprivrednici konkurisali su za sredstva za kvalitetna priplodna grla, rasne bikove, šilježice, kao i nazimice. Kad je reč o mehanizaciji, veliko interesovanje je bilo za atomizer, traktorske prskalice, priključni rasipač mineralnog đubriva, plugove i vučene tanjirače, setvospremače, cisterne za distribuciju tečnog stajnjaka, opremu za mužu, kao i konstrukcije za plastenike i opremu za navodnjavanje „kap po kap“.

Mitrovacki mladi poljoprivredniciKonkurs za podršku mladim poljoprivrednicima je kao Nacionalna mera raspisan ove godine po prvi put a svečanom uručenju rešenja prisustvovali su pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Među odobrenim zahtevima nalaze se i projekti 13 Mitrovčana koji su prisustvovali uručenju rešenja.

Goran Carubric iz MandjelosaGoran Čarubrić, mladi voćar iz Manđelosa konkurisao je za sredstva kojima će nabaviti sistem za navodnjavanje voćnjaka, s obzirom na to da gaji oblačinsku višnju na površini od oko 16 hektara.

– Ostvario sam pravo na sredstva u iznosu od oko 600.000 dinara za nabavku zalivnog sistema. Završavam poljoprivredni fakultet na departmanu za voćarstvo, planiram da u budućnosti pravim i prirodne sokove od višnje, kao i sušene višnje, a ova sredstva će mi u značajnoj meri pomoći da unapredim svoju proizvodnju, izjavio je Goran.

Aleksandar Vrsajkovic iz LacarkaAleksandar Vrsajković iz Laćarka dobio je sredstva za nabavku 20 priplodnih grla – nazimica i nerastova.

– Mlad sam poljoprivrednik po godinama, ali sam mlad i u ovom poslu. Ova sredstva su mi vrlo dobro došla, upotpuniću svoj stočni fond, i nastaviti da se bavi stočarstvom. Ova mera je veoma dobra, jer omogućava nama mladima da ostanemo na selu i da živimo od poljoprivrede, a u pitanju je jedina nacionalna mera gde sredstva dobijate unapred, rekao je Aleksandar.

Uručenju rešenja prisustvovao je i Petar Samardžić, direktor mitrovačke Agencije za ruralni razvoj.

Petar Samardzic– Podrška mladim poljoprivrednicima je potpuno nova mera u okviru paketa mera ruralnog razvoja Ministartva poljoprivrede, a koja za cilj ima unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima. Podsticaji su se odnosili na unapređenje primarne biljne i stočarske proizvodnje, ali i unapređenje prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika. Drago mi je da među ovim mladim poljoprivrednicima ima i mitrovčana. Neki od njih su pomoć pri apliciranju našli upravo kod nas u Agenciji. Najpre smo ih obavestili o konkursu, o uslovima, rokovima, a zatim im pomogli oko prikupljanja neophodne dokumentacije kao i oko izrade biznis plana. Drago mi je da među trinaest odobrenih ima i dve devojke koje se bave poljoprivredom. Sredstva će im pomoći da unaprede svou poljoprivrednu proizvodnju, a dobra stvar kod ove mere je što sredstva dobijaju avansno, rekao je Petar Samardžić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: