SAJT

Sasanski „Robin Hud”

Od Đurđevdana do Mitrovdana skrivao se u šumi sa družinom, a istorija beleži da je najpoznatijeg hajduka Stanoju Glavaša dočekao u Belegišu kada je ovaj prebegao u Srem. I opet narod ne zna Lazara Dobrića, a ne zna ni da je heroj iz perioda Prvog srpskog ustanka upravo Sremac - Sasan. A onda jednog dana, Laza Harambaša „oživljava“ u maloj kućnoj radionici Predraga Banjeglava, inače književnika koji je hajduka izvajao od betona

Laza HarambasaPiše: M. Balabanović

Trgovcima iz 18. veka koji su robu prevozili čuvenim putem od Zemuna do Petrovaradina ili dunavskim lađama, tresle su se „gaće“ na pomen Laze Harambaše, čuvenog hajduka koji je harao Sremom. Karavane bogataša presretao je Laza i po pravilu deo plena poklanjao sirotinji, pa nije ni čudo što ga je narod voleo. Od Đurđevdana do Mitrovdana skrivao se u šumi sa družinom, a istorija beleži da je najpoznatijeg hajduka Stanoju Glavaša dočekao u Belegišu kada je ovaj prebegao u Srem. I opet narod ne zna Lazara Dobrića, a ne zna ni da je heroj iz perioda Prvog srpskog ustanka upravo Sremac – Sasan. A onda jednog dana, Laza Harambaša „oživljava“ u maloj kućnoj radionici Predraga Banjeglava, inače književnika koji je hajduka izvajao od betona i napravio statuu visoku dva metra.

Predrag Banjeglav Novi Karlovci- Ideja da napravim  statuu nastala je iz mog romana „Sremske sene“ koji sam napisao 2008. godine, pa sam tako i počeo da razmišljam o tome kako bi bilo lepo da se oživi jedan od junaka. Inače sam kao dete pravio razne figurice, još u osnovnoj školi. Sećam se da su prve figurice bile bik od voska i papagaj ara pa me je učitelj vodio po svim razredima pokazivao moje radove i govorio kako imam telenat -seća se Banjeglav. Mnogo godina kasnije rešio sam da uzmem klin u ruke i ponovo napravim nešto slično, a Laza Harambaša je bio odlična ideja.

Statua Laze Harambaše visoka je oko dva metra i dva metra je postament, a cela figura je urađena od betona.

– Imao sam veliku inspiraciju da napravim ovu statuu, jer je Laza bio hrabar čovek sa ovih prostora  i živeo je u  našem selu. Na neki način sam ga doživeo kao Robin Huda, jer je deo plena koji je uzimao tokom pljačke delio sirotinji, zbog toga ga smatram za velikog humanistu. Inače je bio oženjen sasankom Pelagijom Vujković, a kažu istorijski spisi da je bio veliki borac i hajduk-tvrdi Banjeglav.

Statua ce se naci ispred Doma kulture- Čini mi se da smo malo zaboravili naše junake i upravo iz tog razloga sam  želeo da sećanje na njega otrgnem od zaborava – kaže umetnik iz Sasa i dodaje da ima velike planove za narednu godinu.

– Još uvek je sve samo ideja,  ali se iskreno nadam da ću iduće godine uspeti da je sprovedem u delo. Reč je manifestaciji koju želim da organizujem i koja bi nosila naziv „Hajdučki dani“ u Sasama. Zamisao je da na jednom mestu okupimo istoričare, pisce, pesnike, akademike i obične građane i napravimo jedan performans u čast hajducima, pre svega Lazi, čiju ću statuu pokloniti selu. Za sada je postavljen postament ispred Doma kulture, dobio sam podršku i iz naše lokalne samouprave, a očekujem da će statua Laze Harambaše krasiti naše selo i biti na ponos meštanima Sasa – poručuje Banjeglav.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Inđija Projekti