радионица (2)

Moda je večna – rimske frizure

Antička prošlost grada je nepresušan izvor nadahnuća mnogih stvaralaca. To se pokazalo i tokom radionice u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici: napravljena je rimska ženska frizura koja bi mogla da se nosi u svakoj prilici

Tekst: S.Đaković

Foto: M.Milsuenić

Frizura rimske carice Faustine MlađeŽene su oduvek volele da budu u trendu i uvek su im u tome idoli bile neke poznate ličnosti.  U doba  Rimskog carstva ženski modni trendovi su  se „merili” sa stilovima uglednika,  najčešće carice, bez obzira da li je reč o frizuri, odorama,nakitu ili šminkanju. Kako je  ženska rimska frizura izgledala, kako se pravila  i koje ukrase za kosu  su koristili, videlo se nedavno u Sremskoj Mitrovici na radionici za izradu rimskih frizura realizovanoj po zamisli i ideji  arheologa Jasmine Davidović, višeg kustosa u Muzeju Srema.

Ovog puta rađena je  frizura kakvu je nosila Faustina Druga žena Marka Aurelija koju su izradile frizerke Maja Delija i Marija Torma, a model je bila Gordana Geci iz Sremske Mitrovice.  Napravljena frizura može da se nosi u svakoj, pa i svečanoj prilici u savremenom svetu.

ФризирањеViše od 45 minuta truda, rada, preplitanja kose, pravljenja pletenica spajanja koje, trebalo je mladoj i talentovanoj frizerki Maji. Nakon  pravljenja pletenica, spajala ih je koncem i drugim sredstvima da bi napravila frizuru kakvu je nosila rimska carica. Frizura Faustine Druge je zanimljiva, jer se sastoji od dosta pletenja i zato je odabrala da je radi – objašnjava  ona. U salonu gde je zaposlena takve frizure ne traže, a njihove  mušterije znaju šta mogu da očekuju od frizerki  jer su obe veoma talentovane.

– Izgleda da žene više vole  jednostanije frizure ili lokne u raznim varijantama od komplikovanih frizura – kaže Maja Delija, a o frizuri koju je nosila carica Faustina Druga rekla je da je za sve što je trebalo pripremila Jasmina Davidović, nabavljen je materijal, obezbeđen model i i to je bio uspešno posao.

тематско предавање јасмине давидовићU Muzeju Srema se još od 2002.  godine radi na arheološkim radionicama putem kojih se pokušava rekonstrisati život starih Rimljana na osnovu saznanja iz arheologije i sačuvanih ostataka u samom Sirmijumu. Tako se brojnim radionicama od 2008. gdoine koje radi Jasmina Daviović, arheolog, priključila se i radinica za izradu rimskih ženskih frizura.  U septembru 2017. godine Muzej Srema je učestvovao kao saradnik u organizaciji Dana Sirmijuma  prvog rimskog festivala u gradu sa svojim radionicama. Jedna od njih bila za izradu rimskih ženskih frizura.  I u Noći muzeja 2008. godine na radionici tog tipa rađene su rimske frizure.  Tom prilikom po uzoru frizure  mlade anonimne žene sa skulpture iz Plomine, datovane iz 2. veka naše ere, saznajemo od Jasmine Davidović.

Kategorije Reportaža Sremska Mitrovica