• subota, 20. april 2024.
Ljukovo, selo sa šarmom i perspektivom
Projekti | Inđija
0 Komentara

Ljukovo, selo sa šarmom i perspektivom

12. decembar 2017. godine

Naselje ima dovoljno sadržaja, u neposrednoj je blizini Inđije, a nudi i preko potreban mir i sigurnost, važnu za bezbrižno odrastanje dece

Piše: M. Ninković

Зграда Дома културе (2)Naselje Ljukovo je jedno od najmlađe formiranih naselja na teritoriji opštine Inđija i nalazi se u zapadnom delu opštine, na samo 5 kilometara udaljenosti od Inđije. Kao jedno od manjih naseljenih mesta opštine Inđija, godinama je bilo zapostavljeno u pogledu ulaganja, da bi se prema rečima Jelene Miličević, člana Saveta Mesne zajednice Ljukovo i odbornice u Skupštini Opštine Inđija, tek izborom nove vlasti stvari značajnije promenile na bolje.

– U toku 2017. godine, asfaltirana je ulica Petra Kočića celom dužinom, a takodje su nasuti grebanim asfaltom svi poljski putevi na kojima se nalaze domaćinstva. Uređen je prilaz groblju kao i prilaz fazaneriji. Jedna od najznačajnijih investicija je izrada trotoara u ulici Nikole Tesle, najprometnijoj ulici koja je deo regionalnog puta ka Šidu. Nepostojanje trotoara je bio veliki problem za sve meštane, a naročito za decu koja ovom ulicom odlaze u školu. Meštani su bili prinuđeni da se kreću po putu, što je nažalost uzrokovalo saobraćajnim nezgodama sa najtežim posledicama. U toku 2018. godine, očekuje se nastavak izgradnje trotoara i u produžetku ove ulice. Planiramo u narednoj godini i izvođenje radova na asfaltiranju ulice 1. novembra, poznatije kao „kockasta“, kao i prilaz groblju, do koga nameravamo da konačno dovedemo struju i vodu. Takodje, imamo obećanje lokalne samouprave, da će se budžetskim sredstvima izvršiti adaptacija toaleta u školi, koji se nalazi u jako lošem stanju, najavaljuje  Jelena.

Prostorije Doma kulture su proširene u onom delu gde se nalazi kuhinja, a namera je da se uradi projektna dokumentacija za izgradnju bine u postojećoj sali, koja će omogućiti nesmetano održavanje priredbi lokalnog KUD-a „Čigra“, kao i za sve druge nastupe. Iako nedostaje potrebnih sredstava za veći razvoj sporta, pronađen je način da se pomogne Fudbalski klub Ljukovo, na čijem stadionu su postavljene stolice na tribinama, a uređena je i klupska zgrada.

Месна заједница ЉуковоJelena ističe da je lokalna samouprava, zajedno sa meštanima, uredila školsko dvorište seoske osnovne škole „Petar Kočić“. Dvorište je sada uredno i čisto, odnešeno je smeće koje se dugo vremena tu skupljalo i postavljeni su mobilijari. Početkom naredne godine, čim vremenski uslovi to dozvole, školsko dvorište će biti ograđeno. Time će deca biti bezbednija, jer će postavljena ograda onemogućiti ulazak onima koji ne treba da borave u ovom prostoru, a istovremeno će mališani biti zaštićeni od brojnih pasa lutalica. JP „Indjija Put“, izgradilo je trotoar i parking ispred škole i na taj način omogućilo roditeljima da lakše i sigurnije dolaze po svoju decu.

– Možda najveći uspeh koji smo postigli je to što će Ljukovo imati i svoj vrtić. U sklopu osnovne škole, osposobiće se i urediti prostor za rad jednog odelenja dece predškolskog uzrasta, kojih je trenutno 40-ak u Ljukovu. Otvaranje je planirano za početak naredne godine, a reč je o investiciji za koju će sredstva biti obezbeđena iz Fondacije Novaka Đokovića i Opštine Inđija. Ono što nas sve raduje jeste činjenica da je u našem mestu zabeležen porast broja dece, što govori u prilog tome da je Ljukovo mesto u koje treba ulagati i koje ima budućnost. Kao mesto koje se nalazi na regionalnom putu za Rumu, Sremsku Mitrovicu i Šid, najbliže Inđiji, Ljukovo lagano postaje idealno mesto za život, naročito za mlade bračne parove. Naselje ima dovoljno sadržaja, u neposrednoj je blizini Inđije, a nudi i preko potreban mir i sigurnost, važnu za bezbrižno odrastanje dece, kaže Jelena Miličević.

Ljukovo je jedno od retkih mesta gde se deca i dalje bezbrižno igraju, kako na igralištu tako i ispred svojih kuća. Različite kulture i običaji koje su doneli doseljenici, daju Ljukovu poseban šarm i čine ga jednim od najgostoljubivijih mesta opštine Inđija.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: