555

Fruškogorci među najboljim studentima

Svojim uspesima, mladi Fruškogorci pokazali su još jednom da to što dolaze iz seoskih sredina nije ograničavajući faktor i da se radom i uporonšću mogu ostvariti svi zacrtani ciljevi

Piše: S. Lapčević

Tradicionalno, 12. godinu za redom, Grad Sremska Mitrovica stipendira svoje najbolje studente. Svečana dodela stipendija najboljim studentima organizovana je polovinom novembra u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući, a tom prilikom su potpisani i ugovori o regresiranju troškova za prevoz studenata. Ove godine stipendije Grada Sremska Mitrovica dobilo je 48 studenata koji imaju prosečnu ocenu iznad 9,5.

1Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika čestitala je najboljim studentima i poručila da je Mitrovica bogat grad, jer ima mlade i pametne ljude.

– Ono čime ni jedan grad ne može da se pohvali je to da imamo 48 studenata, čija je prosena ocena 9,5 i iznad toga, ako još tome priključimo i one vaše kolege studente koji će dobiti državne stipendije onda smo mi zaista bogat grad. Znam da vam nije lako, znam da ima mnogo neprospavanih noći i mnogo nervoze pred ispite, puno učenja, ali vi ste na pravom putu i ostanite na njemu, a vaši roditelji i mi smo tu da vas podržimo, rekla je zamenica gradonačelnika.

Kriterijumi u odnosu na prethodnu godinu su povećani, sa ciljem da se stipendiraju zaista najbolji studenti, a povećani su i mesečni iznosi koje će odabrani dobijati. Nagrađeni će primati stipendije tokom 10 meseci.

– Tradicionalno i ove godine smo dodelili stipendije redovnim studentima koji studiraju na teret Republike Srbije na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija i sa prosečnom ocenom 9,5. Dobiće stipendije u visini od 11.000 dinara, kao i višim školama, odnosno, studentima strukovnih škola mašinske i tehničke struke, stipendije u iznosu od 9.000 dinara za najnižu prosečnu ocenu 9. Ove godine dodeljujemo 48 stipendija za naših najboljih 48 studenata. Ukupno novca za stipendije za ovu školsku godinu i za prevoz studenata šest miliona dinara, rekla je načelnica Gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac.

ALeksandar Mrdjan (1)Među stipendistima, iz našeg Fruškogorja su Čalmanka Tijana Stanivuković, student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, sa prosečnom ocenom 9.8, kao i dvojica Divošana, Željko Jeftić, bogoslov sa prosečnom ocenom 9.61 i student novosadske Akademije umetnosti Aleksandar Mrđan sa prosečnom ocenom 9.56.

– Trenutno sam četvrta godina studija na Akademiji umetnosti Novi Sad – smer Snimanje i dizajn zvuka. Studije za sada teku odlično i ukoliko ispunim sve obaveze, te ako mi vreme dozvoli, sledeće godine planiram da završim osnovne studije. Nakon diplomiranja spremaću se za upis na master studije. Pored studiranja, bavim se pravljenjem i puštanjem elektronske muzike. Pod svojim pseudonimom „Rotklef“ nastupao sam po mnogim domaćim i nekolicinom stranih klubova, festivala, radio stanica, kaže Aleksandar Mrđan.

Stanivukovic (1)Svojim školovanjem, ali i stipendijom, zadovoljna je i Čalmanka Tijana Stanivuković. Ona je trenutno na trećoj godini integrisanih akademskih studija medicine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

– Završila sam Osnovnu školu u Čalmi i Gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Širina znanja koje sam u našoj gimnaziji stekla, kao i radne navike koje sam ponela sa sela, višestruko su mi pomogli na početku studija medicine. Sigurna sam da bi velika većina bivših gimnazijalaca potvrdila isto. Verujem da su kontinuiran rad, istrajnost i posvećenost glavni kvaliteti uspešnog studenta, kao i, naravno, ljubav prema odabranom zanimanju. Trudim se da i sama poštujem ove principe, kako bih na taj način usvojila znanja teorijske i praktične medicine, pripremila se za posao u svojoj struci i dala svoj maksimalan doprinos ovoj humanoj profesiji. Želela bih još da izrazim zahvalnost Gradu , koja dodelom stipendija utiče vrlo podsticajno, pokazuje interesovanje za svoje studente i nagrađuje njihove uspehe, kaže Tijana.

Svojim uspesima, mladi Fruškogorci pokazali su još jednom da to što dolaze iz seoskih sredina nije ograničavajući faktor i da se radom i uporonšću mogu ostvariti svi zacrtani ciljevi. Odrastanje i život na selu, smatraju oni, nije nužno ograničavajući faktor, a mir koji selo nudi, odlična je osnova za kontinuirani rad.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica