• petak, 19. april 2024.
Čekaju Produženi boravak
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Čekaju Produženi boravak

6. decembar 2017. godine

Škola je sve pripremila kako bi u njoj funkcionisao Produženi boravak, ali je Ministarstvo prosvete svim zainteresovanim školama obustavilo davanje dozvola za početak rada

Tekst: S. Đaković

Foto: M. Mileusnić

OS-Triva-Vitasović-Lebarnik-sada-600x300U svim školama poslednjih godina se oseti  smanjenje broja učenika, posebno u prvim razredima, pa je tako i u laćaračkoj Osnovnoj školi “Triva Vitasović Lebarnik“. Ovde je sada oko 800 učenika u osam razreda a ranijih godina bilo ih je i više. Razlozi su različiti: od smanjena nataliteta, do činjenice da oni roditelji koji stanuju bliže pružnom prelazu ka gradu, odnosno u naselju “Bela Ruža” šalju decu u  najbližu gradsku školu. Da stvorili uslove koji su neophodni i  privukla veći broj učenika ova škola je osmislila projekat  Produženog boravka.

биљана дудук миловановићZa projekat je sve relarealizovano od uređenja prostora za početak rada sa početkom školske godine. Uređena je prostorija u prizemlju nabavljene neophodne stvari, napravljena organizacija posla. I baš kada se mislilo da će boravak biti odobren i početi da radi, Ministarstvo prosvete je obustavilo davanje dozvola za rad takvih boravaka  svim školama koje su aplicirale, rekla je pomoćnik direktora Biljana Duduk Milovanović.

– Zahtev Ministarstvu prosvete o tome smo uputili pre dve ili tri godine, dugo smo čekali da nam odobri boravak i onda smo obavešteni da je iz nama nepoznatih razloga odustavljeno davanje takvih dozvola svim školama koje su se prijavileaplicirale – objašanjava Biljana Duduk Milovanović dodajući da je projekat produženog boravka u ovoj školi i dalje aktuelan jer joj je zaista neophodan.
budući produženi boravakDok su se čekali zvaničnu dozvolu za rad, u OŠ “Triva Vitasović Lebarnik” pripremali su stolove, krevete, stolice, prostoriju dovoljne veličine su imali. Inače, za konkurs kod Ministarstva prosvete sa projektom Produženog boravka postojala je inicijativa Saveta roditelja. Tek nakon toga se škola obratili ministarstvu i iz godine u godinu obnavljala zahtev o tome.
– Produženi boravak je dobar za decu i za roditelje. Deca ovde imaju topao prostor, organizovan rad sa decom, ishranu, a škola koja ima ovaj oblik rada privlačna je za đake. Našoj  velikoj školi Produženi boravak treba i zbog dece i zbog roditelja – poručila je Biljana Duduk Milovanović.
Očekujući da će se stanje promeniti nabolje što se tiče davanja dozvola za rad produženog boravka u školama, u Laćarku ističu kako će tada njihova škola dobiti novi imidž.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: