Novi priključci u Čortanovcima

Voda stiže do svih kuća

U prvoj fazi izgradnje priključaka u selu, nadležni su priključili oko 70 domaćinstava, a u toku je druga i treća etapa nakon čega će biti poznat tačan broj novih priključaka
Piše: M. Balabanović

Dragoljub Trifunovic, direktorVoda stiže u slavine koje su godinama bile suve, a bunari odlaze u zaborav, moglo se čuti u Čortanovcima  kada  je svečano otvorena vodovodna mreža na koju se čekalo više od 30 godina.  Vrednost svih radova iznosila je oko 99 miliona dinara a prvi objekat koji je priključen na gradsku mrežu bila je seoska ambulanta. Izgradnja vodovodne mreže je zajednička investicija koju je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede sa 35 miliona dinara,  Uprava za kapitalna ulaganja  sa 34 miliona dinara, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa 24 miliona dinara i opština Inđija koja je opredelila 7 miliona dinara. U prvoj fazi izgradnje priključaka u selu, nadležni su priključili oko 70 domaćinstava, a u toku je druga i treća etapa nakon čega će biti poznat tačan broj novih priključaka.

– Ugradili smo 11 nedostajućih hidranata koji su bili neophodni za puštanje druge i treće etape vodovoda u Čortanovcima. Tokom sledeće nedelje krećemo sa dezinfekcijom tog dela mreže i nakon toga ćemo uraditi analazu da bismo videli rezultate – kaže Dragoljub Trifunović, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ i dodaje da će vrlo brzo krenuti sa izgradnjom novih priključaka po zahtevu građana.

Voda u cesmamaKako se moglo čuti. pravni tim JKP „Vodovod i kanalizacija“ će i u narednom periodu boraviti svakodnevno u mesnoj zajednici kako bi svi zainteresovani meštani mogli što pre da potpišu ugovor i sve administrativne radnje završe u svom selu. Cena priključka na gradski vodovod iznosi nešto više od 400 evra, a lokalna samouprava je obezbedila mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata. Takođe, bitno je napomenuti da u cenu priključka ulaze samo troškovi materijala i rada mašina.

Podsećamo, selo Čortanovci broji oko 4.500 stanovnika, od toga veliki broj vikendaša i nalazi se u okviru Nacionalnog parka „Fruška gora“. Meštane ovog sela poslednjih nekoliko decenija mučio je problem nedostatka vode pa su bili prinuđeni da je koriste sa svojih bunara. Pre 15 godina, usled neslaganja seoskog rukovodstva, prednost pri izgradnji vodovoda su, umesto javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, dali jednoj privatnoj firmi koja nije obezbedila obećanu vodu. Tadašnji savet mesne zajednice zbog ovog problema raskida ugovor sa privatnikom i traži pomoć opštine. Zbog nedostatka finansija radovi su trajali godinama, ali su se tek letos stekli uslovi za završetak radova i priključenje domaćinstava na gradsku vodovodnu mrežu.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Kategorije Inđija Projekti