Marina Stari Slankamen

Uz muziku plovi lađa na lepom plavom Dunavu

Slankamenački klub nautičara organizuju vikend ture vožnje po Dunavu i Tisi

Piše: M. Balabanović

Na mestu gde se Tisa uliva u Dunav i gde je, prema legendi, sahranjen Atila Hunski – Bič Božiji, nalazi se mesto čuveno po svojoj burnoj prošlosti Stari Slankamen. Ovo nekada ribarsko naselje biser je dunavske obale i potencijalna destinacija za turiste, a na njegovoj promociji poslednjih desetak godina rade članovi Udruženja nautičara „Marina – Stari Slankamen“. Ovo udruženje je osnovano 2003. godine kao sportsko udruženje i broji oko 100 članova. Pored marine, koja ima 75 vezova za mala plovila, i nalazi se neposredno uz Specijalnu bolnicu „Dr Borivoje Gnjatić“, udruženje nudi niz sadržaja turistima.

Dule Englendzija, predsednik udruzenja- U okviru udruženja imamo sekciju veslača i sportskih ribolovaca, a radi se uglavnom o muškim članovima koji su mahom u penziji. Kada je reč o mlađim članovima oni se bave plivanjem, jedrenjem i veslanjem. U statutu našeg udruženja imamo odredbu kojom smo odredili promo ture i panoramsko razgledanje Starog Slankamena – kaže Dušan Englendžija, predsednik udruženja i dodaje da u okviru marine postoji i:jedan prostor za kamp prikolice, zatim deo plaže gde je po projektu planirana izgradnja bazena za najmlađe i restoran-bife za sve posetioce.

– Ovaj deo građevinskog zemljišta smo zakupili na duži vremenski period i sagradili sve što je neophodno, odnosno zgradu kluba, radionice za popravku i održavanje plovila motora kao i pomoćne objekte – kaže on i tvrdi da imaju stručne ljude koji brinu o marini i prostoru oko nje.

-I mamo i trenere za veslanje, jedrenje i ljude koji se iz hobija bave ovim sportovima i aktivno učestvuju u svim aktivnostima.

Govoreći o promo turama koje organizuju Englendžija navodi da brojni turisti dolaze, kako iz inđijske opštine tako i iz drugih gradova.

Imaju vezove za oko 75 plovila- Imamo organizovane posete u saradnji sa turističkim organizacijama, a jako dobru saradnju smo ostvarili sa Turističkom organizacijom Vojvodine. Beograd i Novi Sad su udaljeni tridesetak kilometara, ovde je voda prilično čista a priroda nezagađena i to privlači turiste.

Slankamenački klub nautičara se uključio u akciju Ministarstva turizma zajedno sa Nautičkim savezom Srbije, te organizuju vikend ture vožnje po Dunavu i Tisi.

– Vožnja podrazumeva panoramsko razgledanje Slankamena koje traje dva sata uz vodiča i dobru muziku. Vikendom polazimo oko 14 časova i vraćamo se u 17 časova, a kada je lepo vreme, imamo još jednu turu. Cena vožnje se kreće u visini prosečne autobuske karte kako bi se podmirili troškovi goriva, a za decu je besplatno – kaže na kraju Dule, čuveni dunavski mornar.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Inđija Projekti