• petak, 19. april 2024.
U Jarkovcima ambiciozni planovi
Projekti | Inđija
0 Komentara

U Jarkovcima ambiciozni planovi

14. novembar 2017. godine

Za iduću godinu planiraju asfaltiranje desetak sporednih ulica u selu, adaptacija i renoviranje Dom kulture i početak radova na izgradnji seoske crkve

Piše: M. Ninković

Раде ДаниловићNa izborima koji su u maju održani za članove Saveta mesnih zajednica u opštini Inđija, u Jarkovcima je za predsednika izabran Rade Danilović. Ovo selo koje danas broji oko 700 stanovnika, iako se nalazi na samo četiri kilometra od Inđije, nekako je u prošlim vremenima bilo skrajnuto. Prema rečima Danilovića, novi Savet mesne zajednice namerava da uz pomoć i podršku lokalne samouprave, takvo stanje promeni.

– Novi Savet mesne zajednice broji pet članova. Dva člana su momci od 20-30 godina. Momci su vredni i odgovorni, a kako su u sportu, upravo će razvoj sporta u selu, stvaranje uslova da se što više dece i mladih bave sportom, biti njihova ingerencija i briga, a u sve smo uvezali i naš fudbalski klub. Preostali članovi Saveta se bave problemima infrastukture i drugim pitanjima koji su od interesa za život sela. Pre nekoliko godina je završena vodovodna mreža, a razvedena je i gasovodna mreža. Kada je reč o kanalizacionoj mreži, još uvek se ne zna kada će selo doći na red, jer su ovi poslovi prošle godine završeni tek u Inđiji. Prioritet nam je za iduću godinu asfaltiranje desetak sporednih ulica u selu, adaptacija i renoviranje Dom kulture i početak radova na izgradnji seoske crkve. Imamo odličnu komunikaciju i saradnju sa čelnim ljudima opštine Inđija, kojima smo naše zahteve i projekte prosledili i verujem da će oni biti realizovani.

Зграда Дома културеJarkovci su jedno od retkih sela u kojem ne postoji crkveni hram. U selo iz Ljukova dolazi jerej Nemanja Martinović i obilazi vernike. Rade Danilović kaže da je izgradnja crkve prioritet i da će Savet u svom mandatu učiniti sve kako bi u Jarkovcima crkva konačno bila sagrađena.

– Otac Nemanja nas je uputio na to da u selu osnujemo crkveno-građevinski odbor, što ćemo i učiniti do kraja ove godine. Slede potom pripremni radovi za gradnju crkve, idejno rešenje, izrada planske dokumentacije, pribavljanje neophodnih uslova za projektovanje i dobijanje saglasnosti, izrada tehničke dokumentacije i drugo. Punu podršku smo dobili od predsednika Opštine Inđija Vladimira Gaka, kao i od vladike sremskog Vasilija. Nekoliko porodica iz Jarkovaca koje sada žive u Australiji i Americi, smo obavestili o našoj nameri i oni su izrazili želju da pomognu svojim donacijama, a podršku i najavu pomoći dobijamo i od susednih sela i naših brojnih prijatelja. Velika je to investicija, ali vreme je da se u nju zajedno upustimo. Nećemo biti preambiciozni u našim planovima i zahtevima i gradićemo hram koji je srazmeran potrebama našeg sela. Planiramo da crkvu gradimo na placu koji se nalazi u parku koji vodi prema seoskom groblju. Održavanje groblja je od prošle godine povereno JKP „Komunalc“ iz Inđije, a u narednom periodu nameravamo da sa direktorom ovog preduzeća razgovaramo o izgradnji nove kapele, pošto je postojeća kapela jako mala.

Danilović navodi da selo nema svoju poštu i da je plan da se obnovom zgrade Doma kulture u centru sela, u tom prostoru otvori pošta i u njega izmesti ambulanta koja se sada nalazi u letnjikovcu Pejačevića. Ne samo što se ambulanta nalazi na kraju sela, nego je trenutno u takvom stanju da je i njoj potrebna sanacija i stvaranje mnogo boljih uslova za rad lekara. Taj projekat se priprema i u narednim danima će biti upućen lokalnoj samoupravi, kako bi na vreme mogla da se planiraju potrebna sredstva prilikom izrade budžeta za narednu godinu.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: