На часу информатике

Kroz radionice, projekte i kvizove znanja, do bezbednog interneta

Mnoge igrice i sadržaji sa interneta, lako su pronalazili put do dece koja, u uzrastu kada se još uvek formiraju kao ličnosti i traže sebe, često nisu sposobna ni spremna da im se odupru

Piše: M. Ninković

Наташа МајстровићOsnovne škole u svom planu i programu nastave u okviru predmeta Informatika i računarstvo, za uzrast od 5 do 8 razreda, obrađuju i oblast koja se odnosi na internet. Nastavnica ovog predmeta u Osnovnoj školi „Zmaj Jova Jovanović“ u Rumi, Nataša Majstrović, kaže da svoje učenike, pored ostalog, podučava kako da kreiraju lozinke, koje i kakve podatke mogu da koriste na internetu i posebno kako da se na mreži čuvaju i čega da se paze.

– Svake godine organizujem u školi Nedelju bezbednog interneta i kroz jedan osmišljeni kviz u kome se učenici takmiče, oni pokazuju svoje znanje iz ove oblasti. Za troje najboljih učenika, uvek pripremimo i odgovarajuće nagrade u vidu tastatura, slušalica, gejmerskih miševa i slično. Deca pokazuju interesovanje za ovakvu vrstu rada i aktivno u njemu učestvuju. Iako je većina učenika dosta pažljiva, ipak se dešava da nekada nepromišljeno odaju određene podatke i budu lakovernа, naivno poveruju lažnim profilima pa se dopisuju sa nepoznatim ljudima.

U pokušaju da se ovakvi događaji spreče, pored redovne nastave za učenike, kroz razne radionice koje se tokom godine održavaju u školi, uključen je i rad sa roditeljima.

– Organizujemo radionice za roditelje na kojima oni moraju da uče, baš kao i njihova deca. Moraju da nauče kako da koriste internet i da znaju sve opasnosti koje na njemu vrebaju i da stalno budu u toku. Postoje određeni programi pomoću kojih roditelji mogu da nagledaju i prate svoju decu i imaju uvid u njihovu online prepisku. Iako možda zvuči da to zadire u privatnost, ipak je u pitanju bezbednost njihove dece, govori nastavnica Majstrović.

Veoma je važno da se ozbiljno shvati sve ono što rade nastavnici informatike. Informatika je tek od ove godine dobila status predmeta koji se ocenjuje i ulazi u učenikov prosek, jer se do sada slušala fakultativno, a u nekim školama ovaj predmet nije ni bio u obavezi učenika da ga pohađaju. Jedan od problema sa kojim se suočava čitavo društvo, pa tako i škole, jeste problem agresije i nasilnog ponašanja. Mnoge igrice i sadržaji sa interneta, lako su pronalazili put do dece koja, u uzrastu kada se još uvek formiraju kao ličnosti i traže sebe, često nisu sposobna ni spremna da im se odupru. Nastavnica Majstrović kaže da se ipak polako taj negativan uticaj smanjuje, kao i aktuelnost youtjubera.

– Deca su jedno vreme pratila šta oni objavljuju, odgovarala na njihove izazove, snimala su sve i svašta, ne bi li tako stekla što više pregleda. Od ove školske godine primećujem da zainteresovanost za youtjuberima lagano opada, baš kao i prema igricama. Ipak, učenici još uvek traže način kako da budu popularni u društvu i najvećim delom to čine kroz selfije i slikanje svega mogućeg što rade. Po našem planu i programu, dobra dva meseca posvećena su temi o bezbednosti na internetu, ali i kroz projekte koje realizujem uvek nađem način da bude dovoljno prostora i za ovaj problem. Radila sam sa decom projekat za kreiranje digitalnog stripa, a tema stripa je upravo bila bezbednost na internetu. Uvek kroz projekte provučem tu temu, naglašava nastavnica Majstrović.На часу информатике

Da su učenici ove rumske osnovne škole, dobro potkovani informatičkim znanjem, dokazuje i osvojeno drugo mesto na republičkom takmičenju u znanju iz informatike koje je održano u Boru, a jedan učenik nastavnice Majstrović, osvojio je prvo mesto na opštinskom i okružnom takmičenju i učestvovao je na republičkom takmičenju iz programiranja. Škola učestvuje i u više međunarodnih projekata. Jedan od njih je i eTwinning, internet portal koji povezuje zaposlene u školskim i predškolskim ustanovama širom Evrope sa ciljem da im omogući da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu. eTwinning portal promoviše saradnju škola u Evropi i šire, putem upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija, pružajući pri tome pomoć, podršku i gotove alate. Korišćenje portala je besplatno i bezbedno, a nastavnica Nataša Majstrović, je za odlično urađen projekat, imenovana za ambasadora ovog programa i na osnovu toga obučava ostale nastavnike kako da koriste ovaj portal. Osnovna škola „Zmaj Jova Jovanović“ je nagrađena nacionalnim oznakama kvaliteta za tri eTwinning projekta i sa dve evropske ocene kvaliteta. Od desetak projekata nastavnice Majstrović, najuspešniji je projekat „Girls in ICT 2016“, koji je Nataša uradila  zajedno sa nastavnicom Marijom Mitroi iz Rumunije. U njemu su učestvovale učenice 7. i 8. razreda rumske škole, zajedno sa učenicama iz drugih škola širom Evrope. Ukupno je bilo 47 škola iz 18 zemalja Evrope.

Tekst je objavljen u sklopu realizacije projekta „Mladi u kandžama interneta“ koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti