• petak, 19. april 2024.
Evropski biciklisti obilaze i inđijska sela
Projekti | Inđija
0 Komentara

Evropski biciklisti obilaze i inđijska sela

3. novembar 2017. godine

Reč je o biciklističkoj ruti koja prati tok Dunava od Apatina pa dalje uz dunavska sela i vodi ka Beogradu. Staza vodi obodnim delom Fruške gore, predelom u kom se smenjuju šumoviti pejzaži nacionalnog parka, sremske ravnice, voćnjaka i vinograda. Duž staze se nalazi niz vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na dunavsku obalu i okolne predele

Piše: M. Balabanović

EuroVelo 6Četiri inđijska sela  Beška, Krčedin, Slankamenački Vinogradi i Stari Slankamen ucrtani su na Trans-evropskoj biciklističkoj mapi, odnosno na Trans-evropskoj maršuti EuroVelo 6. Iz tog razloga veliki broj biciklista, pogotovo tokom letnjih meseci prođe kroz ova mesta, čime se značajno popravlja slika o turističkom potencijalu inđijskih naselja. Kako kažu u Turističkoj organizaciji opštine Inđija, biciklistička ruta kroz Srbiju, koja se proteže od Bačkog Brega do Bregova, podeljena je na sedam etapa. Četvrta etapa Novi Sad – Beograd koja je duga 96 km, prolazi i teritorijom opštine Inđija u dužini od 26 kilometara.

– Biciklisti iz različitih zemalja koji krenu stazom EuroVelo 6 se uglavnom informišu na specijalnim internet sajtovima i društvenim mrežama koji su posvećeni biciklizmu. Tako unapred određuju svoju putanju i kreću tom rutom, a celom dužinom imaju odgovarajuću signalizaciju – objašnjava Maja Bošnjak, direktorica Turističke organizacije i kaže da veliki broj biciklista prolazi kroz inđijsku opštinu.

– Leti smo u prilici da vidimo brojne bicikliste koji tuda prolaze, a mi smo ih prepoznali kao značajnu kategoriju turista te smo u skladu sa tim uredili odmorište na ulasku u Bešku. Reč je o odmorištu koje je kompletno opremljeno info tablama, gde oni mogu da saznaju o svim znamenitostima naše opštine i posete neka od njih.

Uredjeno odmoriste za bicikliste u BeskiReč je o biciklističkoj ruti koja prati tok Dunava od Apatina pa dalje uz dunavska sela i vodi ka Beogradu. Staza vodi obodnim delom Fruške gore, predelom u kom se smenjuju šumoviti pejzaži nacionalnog parka, sremske ravnice, voćnjaka i vinograda. Duž staze se nalazi niz vidikovaca sa kojih se pruža prelep pogled na dunavsku obalu i okolne predele.

– Skretanjem sa ove rute do interesantnih naselja opštine Inđija, turisti mogu uživati u lepotama  dunavske obale, upoznati tradiciju ovih prostora ali i savremeni duh grada Inđije, centra jedne od najrazvijenijih opština u Srbiji – objašnjava Maja Bošnjak, direktorica Turističke organizacije i kaže:

-Pored istraživanja puteva i staza kroz interesantna naselja inđijske opštine, biciklistima je na raspolaganju i markirana pešačko-biciklistička staza u Starom Slankamenu. Staza se sastoji od dve deonice ukupne dužine 8,3 km, sa nagibom terena do 10 posto i vodi manjim delom po asfaltu a većim delom po tucaniku. Duž staze nižu se prelepi pejzaži Dunava i okolne prirode, kao i brojne kulturno-istorijske znamenitosti Starog Slankamena.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: