Izgradnja tunela najzahtevnija

Čortanovački tunel deo velikog državnog projekta

Biće izgrađena i nova stanica Beška i rekonstruisane stanice Sremski Karlovci, Inđija i Petrovaradin sa podzemnim prolazima i jedno stajalište

 

Piše: M. Balabanović

Poceli pripremni radoviKako su ovih dana preneli svi mediji kompanija RŽD International i srpske železnice potpisali su aneks ruskog kredita za radove na otvorenoj pruzi na deonici Stara Pazova – Novi Sad, čime je ponovo u žiži interesovanja pitanje izgradnje tunela u Čortanovcima. Vrednost radova na toj deonici, dvokolosečnoj pruzi, jeste 337 miliona dolara, a planirano je da budu završeni za 52 meseca. Naime, kako se više puta moglo čuti, biće izgrađena i nova stanica Beška i rekonstruisane stanice Sremski Karlovci, Inđija i Petrovaradin sa podzemnim prolazima i jedno stajalište.  Podsećamo, u cilju modernizacije železničkog saobraćaja i unapređenja uslova života, nadležni u Inđiji su prošle godine  usvojili Odluku o izradi i dopuni plana detaljne regulacije za rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju dvokolosečne železničke pruge Beograd-Inđija-Subotica-državna granica, na delu koji prolazi kroz opštinu Inđija. Kako navode u Odeljenju za urbanizam, komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine, realizacijom samog plana utvrđeno da je neophodna veća površina od one koja je predviđena planom iz 2011. godine, pa je  otud data inicijativa da se Detaljni plan menja. Predviđeno je da dođe do proširenja za oko 12 hektara, a radi o mestima kroz koja će pruga prolaziti.

Pruga prolazi kroz Cortanovce- Opština Inđija u ovom velikom državnom projektu ima posao koji se odnosi na eksproprijaciju zemljišta gde će se nalaziti koridor buduće brze pruge. Dakle, jedan deo zemljišta je potrebno otkupiti od meštana Čortanovaca, a s obzirom da se radi o vikend naselju, ima puno vlasnika zemljišta koji žive u drugim gradovima – kaže Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija i objašnjava.

– Procedura je zaista komlikovana jer nijedna opština nije imala toliki broj predmeta koji treba da budu obrađeni. Prema našim podacima, ima ukupno oko 560 predmeta gde je potrebno obrađivanje i usmena rasprava sa svakim od vlasnika zemljišta. Naše resorno odeljenje je obavilo veliki posao a u radu je još 160 predmeta – navodi Gak i tvrdi da je oko 400 predmeta obrađeno, a tiču se zemljišta u Čortanovcima, Beški i Inđiji.

Kako ističe prvi čovek opštine, projekat izgradnje brze pruge će trajati nekoliko godina, ali kada se završi značiće mnogo za privredni razvoj opštine Inđija i podići standard života svih  stanovnika ove opštine.

Aneks 3.2 ruskog kredita za modernizaciju železnice vredan je 247,9 miliona USD i njime su obezbeđena sredstva za drugu fazu rekonstrukcije pruge Stara Pazova-Novi Sad, a planirano je da radovi počnu u prvom kvartalu 2018. godine. Izgradnjom drugog koloseka na pomenutoj deonici, brzina vozova će dostizati oko 200 kilometara na čas.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Inđija Projekti