• petak, 19. april 2024.
Za poljoprivrednike ugovori vredni blizu 149 miliona dinara
Ekonomija | Poljoprivreda
0 Komentara

Za poljoprivrednike ugovori vredni blizu 149 miliona dinara

13. oktobar 2017. godine

Novi Sad – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević dodelio je danas vojvođanskim poljoprivrednicima 149 ugovora, čija je ukupna vrednost investicije 270 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 149 miliona dinara.

13102017_Radojevic_dodeljivanje ugovora 02Mr Radojević je rekao da će potpisivanjem današnjih ugovora, na osnovu tri konkursa resornog sekretarijata, od kojih je 53 namenjeno za nabavku opreme za navodnjavanje, čija vrednost investicije iznosi oko 80 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata 42 miliona dinara, omogućiti novih 356 hektara površina pod sistemima za navodnjavanje. Radojević je naglasio da je kroz dva konkursa za ovu namenu, do sada potpisano 775 ugovora, čija vrednost investicija je oko 675 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 389 miliona dinara.

– Navedenim investicijama će biti omogućeno navodnjavanje ukupno 4.500 hektara novih površina širom Vojvodine, rekao je mr Radojević i naglasio da je za agrarni budžet u 2017. godini opredeljeno značajno više sredstava nego u 2016. godini, te da budžet za poljoprivredu nikada nije bio finansijski značajniji.

Ukupno 79 ugovora je danas dodeljeno za sufinansiranje nabavke opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje voćarskih i vinogradarskih zasada, čija je ukupna vrednost investicije oko 151 milion dinara, a učešće Sekretarijata je 87 miliona dinara. Do sada je za ove namene izdvojeno oko 283 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije iznosi 492 miliona dinara. Značajna novina je, kako je mr Radojević izneo, što se prvi put sufinansiraju i „anti frost“ sistemi za zaštitu od mraza, nabavka stubova za ogradu i nabavka žica za ograđivanje parcela.

On je naglasio i značaj sufinansiranja investicija za preradu voća, povrća i grožđa, te po prvi put proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića na teritoriji AP Vojvodine, gde je ukupno potpisano 17 ugovora, čija je ukupna vrednost je 38,5 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 20 miliona dinara. Za ovu namenu je ove godine potpisano 30 ugovora, čija je vrednost 70 miliona dinara, a učešće Sekretarijata 36 miliona dinara.

Kategorije koje su i ovoga puta posebno prepoznate na konkursima resornog sekretarijata jesu mlađi poljoprivrednici od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i svi oni koji se bave poljoprivredom u otežanim uslovima. Mr Radojević je apelovao da se poljoprivrednici iz naše pokrajine i dalje prijavljuju na konkurse Sekretarijata, i podsetio na mogućnost povraćaja sredstava, koji iznosi do 60 i 70 odsto.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: