• subota, 20. april 2024.
Devojka, a igra vrhunski bilijar
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Devojka, a igra vrhunski bilijar

12. septembar 2017. godine

Prvakinja Srbije u bilijaru Bojana Šarac je na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Holandiji bila među 10 najboljih juniorki Starog kontinenta

Piše: S.Đaković

Foto: privatna arhiva

бојана на европском првенствуDa nije bilo te treme Bojana Šarac (15) iz Laćarka, đak Mitrovačke gimnazije, zauzela bi daleko bolji plasman u Holandiji na prvenstvu najboljih igrača bilijara Evrope u juniorskoj kategoriji. Ovako, ona je u svojoj  kategoriji predstavljala Srbiju i u konkurtenciji 32  učesnika zauzela je visoko deveto mesto.

– Da je to takmičenje samo malo duže trajalo, bila bih sigurno mnogo bolja. Dok sam se ja snašla, a i trema me nije puštala u početku, prošlo je vreme za mene i moj uspeh na takmičenju.  Nisam nezadovoljna rezultatom, ali dogodine ću sigurno  biti  bolja – kaže Bojana nakon povratka u Laćarak.

Bojana trenira bilijar malo  duže od godinu dana, prve pokrete u ovoj igri bogataša sveta, kako bilijar nazivaju mnogi, devojčica je naučila gledajući oca Gorana nekadašnjeg prvaka Vojvodine istom sportu,  a sada  njenog trenera.

– Gledajući tatu kako igra, svideo mi se bilijar.  Tata je imao želju da bar  pokušam da ga igram,  ubrzo sam počela sa treniram i odmah sam ga zavolela. To je moj hobi i sport kojim se bavim, a on zahteva smirenost, koncentraciju, usklađenost uma i fizičkih pokreta, kaže Bojana.

такмичењеSuština igre je, laički rečeno, da se kuglice ubace u određene rupe u posebno napravljenom stolu., objašnjava nam. Ima raznih vrsta bilijara trenutno je popularan snuker koji se gleda na “Evrosportu”, a kod nas on nije zaživeo. Američki bilijar se igra u više disciplina – osmica,  devetka i desetka i tzv, strejt pul. Ona je igrala na prve tri discipline.

Bojana je završila Osnovnu školu “Sveti Sava” u Sremskoj Mitrovici, ima prosek 5,00 upisala je informatički smer u Mitrovačkoj gimnaziji  i tako je ostvarila što je želela. Od hobija, priznaje, počinjala je svašta nešto –  odbojku, dobro je igrala i svi su mislili da će zbog talenta biti odbojkašica. Ipak, odustala je. Pokušala je sa plivanjem, radila je gimnastiku i atletiku, samo se košarkom i fudbalom nije bavila niti je pokušavala da se bavi ovim sportovima.

Bilijar trenira u Bilijar klubu „29“ u Sremskoj Mitrovici. Osim nje, u ovom gradu, bilijarom se bavi još jedna devojka –  Ivana Herceg. Inače, u Srbiji ima bar 20 žena koje se bave bilijarom, a u svetu ih je mnogo koje su ga odabrale za omiljeni sport.

– Igranje bilijara za mene je zanimljivo. Kad ga igram, ne razmišljam ni o čemu drugom, jer me u suprotnom ne sluša ruka, ne ide kako hoću, a mašim kugle. Opustim se dok ga igram. I to je draž ovog sporta – priča Bojana i dodaje kako je na Evropskom prvenstvu u Holandiji upoznala mnogo sportista, već su  u kontaktu preko interneta i družiće se dalje.

максимална концентрација ...Da ode na pomenuto evropsko takmičenje Bojana Šarac je zaslužila jer je proletos osvojila zvanje prvakinje Srbije u bilijaru. Takmičila se u seniorskoj konkurenciji i bila je prvakinja pa je trenutno najbolja u bilijaru u toj konkurenciji u Srbiji. Iako se nedavano vratila  sa takmičenja, ona trenira u klubu u  „Maštrapovoj zgradi” u Sremskoj Mitrovici, a  takmiči se u Beogradu. Priča  kako kod nas ima 15 registrovani bilijar klubova, sa oko 300 aktivnih igrača, ali da ima mnogo više onih koji igraju iz zadovoljstva.

U Sremskoj Mitrovici postoje dobri uslovi za treniranje bilijara,  svakodnevno  trenira i to po tri do četiri sata, a pošto je početnik, smatra da treba  i više da bude sa “takom” i kuglicama. Najčešće vežba sama, smatra da je tako najbolje, ali o stručnosti u tom poslu brine njen otac .

– Sa mnom treniraju i muškarci, ima nas troje – četvoro mladih, ima i jedna devojka koja je malo starija. Ja igram sa muškarcima, pobeđujem ih uglavnom, ali su se oni već navikli na to – kaže otvoreno Bojana.

Kod nas se od bilijara ne može živeti. Osim pehara bilijaristi tamo u svetu imaju i primanja.  Njen odlazak u Holandiju isfinasirali su porodica i prijatelji, klub. Organizovan je turnir u Beogradu nakon pokušaja da novac obezbede preko raznih sportskih institucija, ali to nisu uspeli. Turnir sa prijateljima je doneo rezultate, poznanici su donirali novac, pomogao je i Bilijar klub 29 u Sremskoj Mitrovici, pa je Bojana otišla na prvenstvo u Holandiju.

U školi su, nastavlja Bojana  svi bili oduševljeni njenim izborom sporta. Nastavnici su joj izlazili u susret kada joj je to trebalo i svi su se radovali kada je osvajala medalje.  Svaka medalja koju je osvojila joj je draga. Ipak, najdraža joj je ona sa proletošnjeg državnog prvenstva kada je osvojila titulu prvaka.

Bojana planira da nastavi treniranje bilijara, da se takmiči. Ako bude trenirala vredno i radila planski, nastaviće da niže uspehe a onda će, možda već sledeće godine, uspeti da se oproba ponovo u Evropi i vidi gde joj je mesto među najboljim evropskim igračima bilijara.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: