• petak, 29. mart 2024.
Palata na dohvat ruke!
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Palata na dohvat ruke!

12. jul 2017. godine

DeoSremska Mitrovica – Radovi na lokalitetu „Glac“ u Sremskoj Mitrovici, ušli su u treću nedelju. Nakon pripreme terena, krenula su arheološka iskopavanja i kako ističu glavni akteri potrage za rezidencijom cara Maksimilijana Herkulija, prvi nalazi u vidu mozaika i mermera donetog u Sirmijum sa svih meridijana nagoveštavaju da se radi o kompleksu izuzetne lepote i značaja.

Iskopavanja zajednički vrše Arheološki institut u Beogradu, Sidnejski univerzitet, Muzej Srema i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Za radove je izdvojeno tri miliona dinara, Ministarstvo kulture finansiralo je projekat sa više od milion dinara, dok su veći deo novca obezbedili partneri iz Australije.

Arheolog dr Stefan Pop Lazić sa Instituta u Beogradu koji vodi istraživanja Sirmijuma, ističe da će realizacija projekta trajati između pet i deset godina i da pored arheološkog iskopavanja podrazumeva naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti. Planirano je i otvaranje arheološkog parka sa ciljem da se najsavremenijim metodama predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Tim arheologa iz Sidneja vodi dr Ričard Majls, čuveni istraživač Kartagine i saradnik BBC-ja na gotovo svim istorijskim i arheološkim projektima vezanim za antiku.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: