• petak, 19. april 2024.
Apel o racionalnoj potrošnji vode
Društvo | Hronika | Vesti
0 Komentara

Apel o racionalnoj potrošnji vode

18. jul 2017. godine

Sremska Mitrovica – Javni sistem vodosnbadevanja koji obuhvata Sremsku Mitrovicu i 16 naseljenih mesta u uslovima povećane potrošnje vode funkcioniše stabilno. Potrošnja se konstantno prati, kao i situacija na terenu kako bi se usled havarija-kvarova na mreži i pucanja cevovoda  blagovremeno i brzo reagovalo. Kao i prethodnih godina, probleme u vodosnabdevanju mogu da imaju potrošači u mestima sa lokalnim izvorištima. To su Čalma, Bosut, Divoš, Jarak, Sremska Rača, Bešenovački Prnjavor, javljaju iz JKP ” Vodovod”.

“Do sada je bilo izvesnih problema, jer na naše apele za racionalnom potrošnjom vode putem plakata, meštani nisu adekvatno reagovali. Ovde je reč o sistemima koji raspolažu ograničenim količinama vode, što zavisi od izdašnosti bunara i tako je decenijama unazad. U periodu visokih temperatura potrošnja naglo raste – 2 do 3 puta više nego što je uobičajeno.Troši se na pranje dvorišta i poljoprivrednih mašina, zalivanje travnjaka, voćnjaka, povrtarskih kultura, punjenje bazena…Voda za piće koju isporučuje “Vodovod” kroz lokalne sisteme ne može da se koristi ovako nenamenski. Ona je isključivo namenjena za piće, ličnu higijenu i osnovne životne potrebe. S obzirom na predstojeći još jedan talas tropskih vrućina, apelujemo na meštane pomenutih sela da povedu računa o racionalnoj potrošnji vode.U slučaju da u ovim mestima dođe do nestanka vode, JKP” Vodovod” će uputiti cisternu za vodu”, reči su v.d.direktora Vodovoda” Borislava Babića.

U prvoj polovini jula došlo je do povećane potrošnje vode, usled izuzetno visokih dnevnih temperature vazduha. Kroz javni sistem vodosnabdevanja potrošačima je isporučivano duplo više vode u odnosu na uobičajenu potrošnju van letnje sezone.U takozvanim špicevima  potrošnja je iznosila oko 400 l/s vode. Pritisak je na izlazu iz potisne crpne stanice u Postrojenju za preradu vode povećan je sa 3,7 na 4,0 bara, kako bi viši spratovi stambenih zgrada i potrošači u najudaljenijim zonama imali propisan kvalitet vodosnabdevanja.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: