Са једног такмичења

Udruženje distrofičara Sremskog okruga

Piše: Miroslav Ninković

Приступна рампа код зграде Полицијске станице РумаUdruženje distrofičara Sremskog okruga, osnovano je u Rumi, 16. juna 1995. godine, gde mu se sedište i danas nalazi. Trenutno okuplja 31-og člana iz svih sremskih opština. Ova društveno-humanitarna i neprofitna organizacija za svoj glavni svoj cilj ima podršku i pomoć obolelima od mišićnih obolenja, u težnji da se ove osobe što više uključile u svakodnevni život zajednice i osećaju se društveno korisne.

Prema rečima predsednika Udruženje distrofičara Sremskog okruga, Krste Markovića, od 2001. godine, udruženje je uspelo da postane prepoznatljivo na teritoriji čitave Srbije kao organizacija koja uspešno realizuje rehabilitacioni oporavak svojih članova. Osim 2012. i 2015. godine kada su iz finasijskih razloga izostali odlasci na oporavak, svake godine su članovi u desetodnevnom aranžmanu boravili na Jadranskom moru, a 2011. godine, rehabilitacioni oporavak bio je organizovan na Srebrnom jezeru.

- Pored toga, uz obilaženje naših članova, aktivnog rada na poboljšanju našeg statusa u društvu preko Saveza distrofičara Vojvodine i Srbije, svake godine organizujemo i dva posebna okupljanja na kojima se družimo. Jedno je uvek polovinom juna, kada organizujemo zajednički boravak u prirodi. Tada odlazimo u lovište Morović ili Karakušu, na Zasavicu, Frušku goru. Trudimo se da članove izvedemo iz njihovih kuća, jer nažalost većina njih zbog slabe pokretljivosti, najveći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru između četiri zida, kaže predsednik UD Sremskog okruga, Krsta Marković. Drugo naše druženje organizujemo krajem oktobra, kada priredimo i zanimljivu tombolu kojoj se najviše raduju naši mlađi članovi. Pored toga u decembru mesecu dodeljujemo jednokratnu novčanu pomoć na koju pravo imaju svi oni članovi koji nisu bili na rehabilitacionom oporavku.

U prošloj godini je u te svrhe izdvojeno 300.000 dinara. Ova sredstva se obezbeđuju putem akcije „Dinar za distrofičara“ koja se sprovodi po školskim ustanovama. Ovom novčanom pomoći članovi su u mogućnosti da kupe neophodne lekove, ogrev, plate dospele račune. Udruženje distrofičara finansira s preko godišnjeg konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, putem projekata kojima se zajedno pojavljuje svih šest organizacija u Vojvodini.

- Prošle godine smo na taj način obezbedili 120.000 dinara za naše programske aktivnosti, ali ove godine taj iznos je samo 83.500 dinara. Drugi način našeg finansiranja ostvarujemo preko lokalnih samouprava i tu je stanje vrlo šaroliko. Da nije Opštine Ruma, mogli bi slobodno staviti katanac na vrata naše organizacije. Iako mi okupljamo članove sa teritorije čitavog Srema, jer ne postoji ni jedna opštinska organizacija distrofičlara, problem nam predstvlja konkursno finansiranje. Tako npr. Opština Inđija raspiše konkurs na kome mogu učestvovati samo organizacije sa teritorije ove opštine, pa u poslednjih 7-8 godina od ove opštine ne ostvarujemo ni jedan dinar. Postoje neka obećanja da će se to ipak promeniti, navodi Marković.

Za ovu godinu Grad Sremska Mitrovica namenio je za rad UD Sremskog okruga, 100.000 dinara, Opštine Stara Pazova i Pećinci opredelile su po 30.000 dinara, Opština Šid 50.000 dinara. Prošle godine je Opština Irig izdvojila 100.000 dinara, a ove godine konkurs još nije raspisan. Najviše sredstava je iz svog budžeta obezbedila Opština Ruma, 400.000 dinara.

Pored ove važne finansijske pomoći, udruženje od rumske lokalne samouprave očekuje da nastavi sa radovima na uklanjanju arhitektonskih barijera kao što je to učunjeno 2014. godine, kada su napravljene pristupne rampe kod zgrade Policijske stanice Ruma i zgrade Pošte. Ovaj posao je tada urađen nakon zajedničke pripreme projekta od strane udruženja i lokalne samouprave, koji je upućen resornom ministarstvu.

Opština Ruma je u ovom projektu učestvovala sredtvima iz budžeta u iznosu od 250.000 dinara, a ceo projekat je koštao nešto više od milion dinara. Ovakve rampe i dalje ne postoje ispred zgrade Opštinske uprave, Gradske biblioteke i još nekih ustanova. Potrebno je postaviti i elektronsku platformu na ulaz u Gradsku kuću, pošto ne postoji bilo kakva mogućnost postavljanja pristupne rampe.

Marković ističe da se situacija u mnogim sremskim opštinama bitno popravila na bolje u odnosu na neki period od poslednjih deset godina, ali da je to još uvek daleko od onoga što je potrebno.

Турнир у шаху- Važno je da se na projektima ovog tipa, koji su otvoreni u ministarstvu tokom čitave godine, pojavljujemo zajedno sa lokalnim samoupravama, jer se na taj način mnogo brže i lakše dolazi do neophodnih sredstava. Izuzetno je važno omogućiti invalidnim licima da prosto mogu biti fizički prisutni na svim onim mestima na koja dolazi i svi drugi građani, pa tek onda možemo govoriti o njihovom ravnopravnom uključivanju u život zajednice.

Od 15. do 22. maja ove godine, raznim aktivnostima je obeležena Nedelja borbe protiv distrofije koja je protekla pod sloganom, „Osobe sa mišićnom distrofijom kao ravnopravni građani“. Cilj obeležavanja ove manifestacije bio je podizanje svesti javnosti o pravima i mogućnostima, ali i problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuromišićnih bolesti, kojih u našoj zemlji, kao registrovanih članova, ima oko 1.800, kao i povećanje njihove vidljivosti i afirmacije u društvu.

Lokalne organizacije distrofičara su, pored učešća na centralnom događaju koji je pomeren za početak juna zbog nedostatka sredstava, u svojim sredinama sprovele niz aktivnosti, uključujući i gostovanja po medijima i distribuciju plakata štampanih ovim povodom. I ova manifestacija je pokazala da se u jednom pozitivnom smeru menja odnos i svest građana o svim poteškoćama i problemima sa kojima se invalidna lica svakodnevno suočavaju, ali da i dalje postoje mnoge predrasude koje je potrebno edukacijom ljudi prevazići i ukloniti.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Ista smo priča” koji je se finansira iz budžeta Opštine Ruma

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Ruma