Suljamacka skola FOTO Sremske novine S Djakovic

U školi u Šuljmu deset đaka

Naredne godine u  ovoj školi očekuju da će imati 13 učenika jer, iako troje odlazi u više razrede, u klupe dolazi pet prvaka i jedan čija porodice se seli u Šuljam

Piše: S.Đaković

Seoske škole, ma kakve da su ,  imaju posebne karakteristike. One j obično jesu u malim zgradama, imaju mali broj učenika, nemaju svu potrebnu opremu, ali kad se uđe u takve objekte, oseti se neka specifična toplina kakvu samo sela imaju.  Možda je ovo i subjektivno viđenje, ali kada čovek oseti tu posebnu toplinu,  zaboravi sve  što seoskoj školi i učenicima treba a nedostaje. Upravo takva je škola u Šuljmu – zvanično ona je Područno odeljenje OŠ “Boško Palkovljević Pinki” sa sedištem u Sremskoj Mitrovici. Posebnu toplinu osetili smo u školi i još više tokom razgovora sa učiteljicom Milicom Laćarački.

школаUčiteljica Milica priča kako je nastava organizovana kroz dva kombinovana odeljenja učenika od prvog i trećeg razreda i drugog i  četvrtog razreda. Milica  je sedam godina učiteljica u Šuljmu, pre toga je 18 godina radila na mestu učiteljice u svom selu – tri kilometra udaljenim Grgurevcima, gde se nalazi osmogodišnja škola i gde više razrede pohađaju i učenici iz Šuljma.

– Pokušala sam da saznam koliko godina postoji škola u Šuljmu , raspitala sam se, ali  niko u selu ne zna.  Kažu da je  nekada tu bilo tri škole – jedna na mestu sadašnje ambulante, jedna u centru sela, a jedna na mestu ove škole. Kažu i da su tada bila velika odeljenja, da je bilo četiri učitelja, da je bilo mnogo više dece, čak i do 90.  Sada imamo 10 učenika, u sva četiri razreda. Jedno kombinovano odeljenje ide pre podne, drugo posle podne u školu – priča učiteljica Milica.

Naredne godine u šuljamačkoj školi očekuju više đaka. Biće ih 13 iako tri učenika odlazi u peti razred u Grgurevce, dolazi  petoro prvaka i jedan čija se porodice doseljava u selo. Ova škola ima samo jednu učionicu, sanitarni čvor, malu sobu – zbornicu, sportski poligon i to je sve. Uz učiteljicu Milicu Laćarački, decu u selu uči  učitelj Steva Hadžić iz Sremske Mitrovice.

спортски теренUz školsku zgradu je stan za učitelja u njemu stanuje Milica Laćarački. Zgrada je inače, 1986. godine kompletno renovirana kao i stan za učitelja, posle je urađen krov na zgradi. Teren za sport je napravljen kasnije, a uz teren je uređen prostor  sa ljuljaškom i drugim rekvizitima za igru.

– Pokušavamo da još više približimo roditelje školi, pa neke aktivnosti  radimo na tradicionalni način. Pri tom mislim na priredbe koje su nekoliko  puta godišnje – za Novu godinu, za 8. mart, pred kraj školske godine i za Dan škole. Priredbe održavamo u Domu kulture, a kada ih organizujemo odziv bude izvanredan. Često nemaju svi mesto za sedenje koliko je interesovanje  –  učiteljica Milica Laćarački  i nastavlja – Prelepo je  biti seoska učiteljica,  jer su deca dobra, kod njih još uvek  ima poštovanja prema starijima i učiteljici, a toga je u  gradovima manje.  Deca su željna znanja, a kad im se spomene priredba, još su vredniji.

U školi ima talentovane dece, među takvima naša sagovornica izdvaja  Dušana Jurišića iz četvrtog razreda koji pohađa i muzičku školu, uči da svira harmoniku, a Maja Kuzminac iz istog razreda bavi se uspešno gimnastikom. Takav je i Rastko Jurišić, koji uspešno pohađa muzičku školu, uči engleski i sve ga interesuje.

Organizacija rada kombinovanog odeljenja nije učiteljici problem. Kada radi  novu lekciju sa četvrtim razredom, pripremi drugom razredu zadatke da sami rade. Škola se greje na drva, imaju ga dovoljno a greju se na kaljevu reć koju spremačicu naloži da je milina. Imaju  kompjuter koji ne radi, a treba popraviti i golove na igralištu.

Decu iz Šuljma vode na izlet u grad i u posetu matičnu školu. Tamo postoji  pametnu tablu pa na njoj  rade. Idu u muzej, galeriju, pozorište, bili su u poseti Beogradu, a ove godine spremaju se na Avalski toranj.

U školi organizuju slobodne aktivnosti, tom prilikom sređuju učionicu, dvorište,  a mesna zajednica im nam pomaže kod košenja trave. Angažuju se u takvim akcijama i roditelje kad zatreba.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji je se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica