• sreda, 24. april 2024.
Međuopštinska organizacija slepih i slabovodih: Čitaju uz pomoć šila!
Projekti | Ruma
0 Komentara

Međuopštinska organizacija slepih i slabovodih: Čitaju uz pomoć šila!

2. maj 2017. godine

Nedostatak novca za kupovinu mašine kojom se vrši obuka članova na Brajevom pismu, premošćen je tako što jedan član koji poznaje ovo pismo, obučava ostale članove i to čini sa tablom i šilom

Piše: M. Ninković

Međuopštinska organizacija slepih i slabovodih, čije je sedište u Rumi, osnovana je daleke 1953. godine. Obuhvata pet opština Srema, Šid, Sremsku Mitrovicu, Pećince, Irig i Rumu. Trenutno organizacija ima 310 evidentiranih članova na teritoriji svih pet opština. Sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovodih, Dragana Savić, kaže da njihov rad finansiraju lokalne samouprave, ali da sa dodelom sredstava ima problema. Za ovu godinu najviše je novca izdvojila Opština Ruma, 1.000.000 dinara, Opština Pećinci je opredelila 100.000 dinara, dok je iz budžeta Grada Sremska Mitrovica, za rad Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, namenjeno skromnih 20.000 dinara. Opština Irig još uvek nije raspisala konkurs za ovu godinu, a Opština Šid do sada nije donela bilo kakvu odluku.

Slepi i slabovidi takju foto M Ninkovic Sremske  novineDobijena sredstva se najviše koriste za potrebe članova od kojih je najbitnija obuka kasnije oslepelih lica na Brajevom pismu, zatim obuka samostalnog kretanja, kao i rada na računaru. U nedostatku dovoljnih sredstva, članovi se snalaze na taj način što se uključuju u rad kreativnih radno-okupacionih radionica i vrlo su zaintersovani za rad na razboju. Jedan razboj kojim organizacija raspolaže u Rumi, kupljen je pre par godina sredstvima od oportuniteta. Članovi na njemu rade naizmenično, a ono što proizvedu prodaju po simboličnim cenama, toliko koliko je potrebno da bi mogli da kupe neophodni materijal za dalji rad. Na kreativnim radionicama članovi, vođeni od strane radioničara, najviše afiniteta iskazuju prema slikanju. Uvek pred praznike, izrađuju razne ukrasne predmete od različitog materijala kao i predmete od gline i poklanjaju ih članovima koji su stariji, ili onima koji žive sami, u želji da ih na taj način obraduju.

Nedostatak novca za kupovinu mašine kojom se vrši obuka članova na Brajevom pismu, premošćen je tako što jedan član koji poznaje ovo pismo, obučava ostale članove i to čini sa tablom i šilom. Dragana Savić ističe da pomoć u rešavaju problema ovih lica, mora da stigne od same države. Napominje da je u proceduri Zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom, i da je veoma važno da se on usvoji i donese. Na taj način, izbeći će se i situacija da organizacija učestvuje na konkursima lokalnih samouprava zajedno sa mnogim udruženjima koja su potpuno drugog tipa. Najveći problem sa kojim se suočavaju jeste problem nezaposlenosti. Savez slepih Srbije, uputio je dopis Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da se Zakon o zapošljavanju invalidnih lica ispoštuje i da svaka organizacija koja ima preko 20 zaposlenih, izvrši svoju obavezu i da zaposli jedno invalidno lice. Ono što je po njenom mišljenju dobro i što predstavlja jedan pomak, jeste jedan odnos šire zajednice prema invalidnim licima. Sve je manji osećaj bilo kakve diskriminacije i građanska svest za potrebe ovih osoba, menja se u jednom pozitivnom smeru.

Organizacija slepih i slabovidih lica se trudi da bude prisutna u javnosti, a pogotovo se dosta radi sa decom školskog uzrasta. Učenici vrlo često dolaze u sedište Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, učestvuju zajedno sa članovima u kreativnim radionicama i druže se sa njima.

 

Tekst je napisan u okviru projekta „Ista smo priča“ koji se finansira  iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: