Nagradjeni martinacki djac FOTO Sremske novinei

Martinački đaci uspešni na brojnim takmičenjima

Škola ima za cilj da podstiče lični i profesionalni razvoj učenika, a to se radi putem takmičenja i vannastavnih aktivnosti i tako se utiče na razvoj socijalnih veština učenika

Piše: I. Pejinović

Već godinama unazad Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj“ Martinci može da se pohvali postignutim rezultatima na opštinskim, okružnim, pa i republičkim takmičenjima.

Ucenici skole u Martincima FOTO Sremske novineKolektiv je jednoglasan u mišljenju da takmičenja, kao i učestvovanja dece na raznim konkursima, predstavljaju lep vid motivacije  svima koji na njima učestvuju.

– Škola ima za cilj da podstiče lični i profesionalni razvoj učenika, a to radimo baš putem takmičenja i, naravno, vannastavnih aktivnosti i tako svakako utičemo na razvoj socijalnih veština učenika. Naši učenici iz pojedinih predmeta  postižu zavidne rezultate već unazad par godina. Ponosni smo na njihove rezultate na sportskim takmičenjima, zatim rezultate iz biologije, srpskog, geografije. Takođe, naši učenici redovno učestvuju na takmičenju iz matematike, „Misliša“. Prisutni su i uspešni i na literarnim i likovnim konkursima. Trudimo se da učenike naše škole što više uključimo u sve programe koje nam nude Grad i Pokrajina. Oni uvek budu pohvaljeni za učešće na bilo kom nivou takmičenja i ovo je način da motivišemo decu, uputimo ih jedne na druge, razvijemo kod njih socijalne veštine. Druže se, uče, upoznaju nove vršnjake, a socijalizacija je svakako vrlo važna za njihov uzrast – rekla je direktorka martinačke škole Ružica Maričić.

Nagradjeni martinacki djac FOTO Sremske novineiNa svoje đake ponosna je i nastavnica fizičkog vaspitanja Mirjana Nikolić. Učenice uzrasta od petog do osmog razreda  su na Gradskom prvenstvu u malom fudbalu osvojile drugo mesto. Zatim su na Gradskom prvenstvu u rukometu devojčice osvojile prvo mesto i plasirale se na okružni nivo takmičenja, a dečaci su na istom ovom takmičenju osvojili drugo mesto.

– Učestvujemo na svim gradskim takmičenjima iz košarke, fudbala i rukometa. Deca su uvek zainteresovana za te kolektivne sportove. Ove godine smo sa svakog takmičenja na kojem smo učestvovali doneli jedno od prva tri mesta. Kao najbolja sportiskinja u našoj školi u ovoj školskog godini istakla se učenica osmog razreda, Dragana Petrović, koja je aktivno učestvovala na svim sportskim takmičenjima i u velikoj meri doprinela pobedi tima – rekla je nastavnica Mirjana.

Devojčice uskoro očekuje Okružno takmičenje u rukometu, a pripreme su u toku. Važno je istaći i velike uspehe učenika sedmog razreda Nemanje Zdravkovića u karateu. Nemanja redovno donosi zlatne medalje i pehare u ovu školu sa raznih takmičenja i turnira u karateu. Prošle godine je predstavljao Srbiju i na  Evropskom prvenstvu u Bugarskoj.  Učenici martinačke škole su ostvarili pohvalne rezultate i na Opštinskom takmičenju iz biologije. Učenice petog razreda Jelena Radišić i Nikolina Međedović su osvojile drugo mesto na Opštinskom takmičenju, Milan Žilić i Nevena Siker učenici šestog razreda su osvojili prvo mesto i plasirali se na okružni nivo takmičenja koji još uvek nije realizovan, a učenik Žika Kotur je osvojio treće mesto na istom takmičenju. Sve učenike je za ovo takmičenje pripremala nastavnica biologije Svetlana Radaković.

Na Opštinskom takmičenju iz geografije učenik Žika Kotur je osvojio drugo mesto i kvalifikovao se za Okružno takmičenje na kom je takođe osvojio drugo mesto. Na postignute rezultate svog učenika je vrlo ponosna nastavnica geografije Vesna Vladisavljević. Nastavnice srpskog jezika, kao i učiteljice, redovno šalju učeničke literarne radove na konkurse i ove godine rad učenika šestog razreda Nemanje Vujića osvojio je prvo mesto na jednom takvom konkursu koji je organizovala Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica.

– Velika je zainteresovanost učenika od drugog do osmog razreda za takmičenje iz matematike „Misliša“. Ovo takmičenje organizuje Društvo matematičara „Arhimedes“ po ugledu na međunarodno takmičenje „Kengur“. Moto takmičenja jeste „Matematika za sve“. Takmičenje se organizuje na nivou škole, a ove godine je učestvovalo čak 38 učenika – istakla je nastavnica matematike Katarina Radaković.

Učiteljice redovno šalju pesmice, literarne radove, crteže svojih učenika dečijem časopisu „Vitez“ tako da se njihovi radovi  mogu i tu pronaći.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kategorije Projekti Sremska Mitrovica