Koze

Zanimljivosti

Kozje mleko

Kozje mleko spada u najzdravije namirnice, pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku. Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu, već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanja alergija, za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća…

Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega navedenog, lekovita svojstva kozjeg mleka trebalo bi da primami i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mleko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, sveže pomuženo kozje mleko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mleka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus.

Bitan faktor je i ishrana koza. Kozje mleko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom, pre svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris neprihvatljiv za mnoge potrošače. Lekovitost kozjeg mleka
Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe. Kozje mleko je izuzetno korisno za konzumaciju jer ima određene, efektne terapijske vrednosti: leči bronhitis, suzbija alergije, pojačava imunološki sistem, umanjuje rizik raka pluća, dobro je za dijabetičare.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

Kategorije Sremicin kutak