Radinacki

Uskršnji vašar

Kokice za KUDVeliki Radinci - U vremenu kada fruškogrska kulturno-umetnička društva razmišljaju da odigraju svoje poslednje igre, KUD „Izvor“ iz Velikih Radinaca još uek istrajava. Da li zbog toga što se radi o mladom društvu koje još uvek nije stiglo da se u potpunosti razočara u sistem koji bi, radi opstanka i razvoja sela morao da promeni svoj pogled na inicijativu mladih meštana ruralnih delova Sremske Mitrovice, da li otuda što još deca koja u njemu igraju misle da su se našla na pravom mestu, Radinčani spremno dočekuju sve izazove. Kada kažemo „spremno“ ne mislimo bez bojazni, već upravo suprotno, sa strahom, ali i rešenošću da se, uprkos istom, pronađe izlaz iz problema.

Da bi otplatili dugovanja prema orkestru koji ih je pratio na smotri folklora u Sremskoj Mitrovici, radinački folkloraši su u dvorištu svoje škole organizovali pravi mali uskršnji vašar. Na tezgama su bili poređani domaći kolači, kafe, kokice, sokovi i drugi proizvodi, prodavci su bili mali igrači, kupci njihovi roditelji, dedovi, bake, komšije, prijatelji, a sve to je budnim okom pratila učiteljica Gordana Milošević koja je osnivač KUD-a i njegov prvi čovek.DSC09319

– Ne možemo da se izdržavamo od članarine, pa smo prinuđeni da se ovako snalazimo. Dugujemo i koreografima, ali sa njima se dogovaramo. Članovi orkestra su profesionalci, pa smo primorani da im platimo što su zaradili. Sa druge strane, organizovanjem ovog vašara, hteli smo da pokažemo da je našim mališanima stalo do KUD-a, da tako skrenemo pažnju i starijim da nas se pridruže, ali i meštanima sela da kažemo da treba da nas podrže, jer mi sve što radimo, činimo za svoje selo koje predstavljamo gde god da odemo, kaže Gordana Milošević.

I pored obećanja lokalne samouprave da će pomoći rad „Izvora“, postavlja se pitanje da li u vremenu kada se o potrebi ostanka mladih na selu sve više govori, donosioci odluka zaista poklanjaju dovoljno pažnje onome što mladi na selu rade. Svakako da je inicijativa na selu potrebna i to akcija radinačkog KUD-a upravo jeste.

Majice po dobroj ceniSada su na redu oni čija je dužnost da misle o kulturnom životu naših sela.

Kategorije Društvo Sremska Mitrovica Vesti