• četvrtak, 25. april 2024.
Zanimljivosti
Sremicin kutak
0 Komentara

Zanimljivosti

9. mart 2017. godine
  1. Smejanje aktivira pet različitih delova mozga.
  2. Mnoge studije su dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sećanje, odnosno kreirati neki događaj u vašem detinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.
  3. Leva strana mozga kontroliše desnu stranu tela, desna strana mozga kontroliše levu stranu tela.
  4. Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.
  5. Iako je odgovoran za samo oko 2 posto telesne težine, mozak troši oko 20 posto kiseonika u našoj krvi i 25 posto glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku.
  6. Vaš mozak je sposoban kreirati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru! Mozak može da proizvede 70.000 različitih misli u toku dana.
  7. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.
  8. Ljudski mozak je toliko složen da mu je potrebno 20 godina da bi sazreo.
  9. Kada se prekine dotok krvi do mozga, čovek izgubi svest nakon 8  do 10 sekundi, a bez kiseonika može preživeti 4 do 6 minuta.
  10. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.
  11. Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe sa višim IQ-om sanjaju više, a dokazano je da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane na posao.
  12. U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zevate kad drugi zevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli deo tela, iako se neko drugi udario. Naučnici veruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za ljudsku empatiju.
  13. Svaki put kada se nečega prisetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.
  14. Dok je mozak slona fizički veći od ljudskog, ljudski mozak zauzima 2 posto ukupne telesne mase (u usporedbi s 0,15% mozga slona), što znači da ljudi imaju najveći mozak u odnosu na veličinu tela.
  15. Brojne naučne studije su zaključile da čitanje deci naglas i često razgovaranje s njima značajno doprinosi razvoju mozgova dece.
Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: