• subota, 20. april 2024.
U „sremskoj Africi“ dabrovi ruše stabla
Reportaža
0 Komentara

U „sremskoj Africi“ dabrovi ruše stabla

2. mart 2017. godine

U ovim krajevima postoji o lokalitet pod nazivom „Dabar“ koji se nalazi između šume i sela, a koji svedoči da su dabrovi i ranije živeli ovde, ali i da su pre nešto više od  100 godina istrebljeni

Piše: M. Balabanović

Zivan Pasic, sumar Nacionalnog parkaČortanovci – Najpoznatijeg fruškogorskog šumara Živana Pašića, prošle nedelje iznenadio je prizor od 40 srušenih stabala, kojie je zatekao na levoj obali Dunava, na ostrvu poznatom lokalcima kao „Afrika“. Prema njegovim rečima, sa donje strane Dunava, jazbinu su napravila dva dabra, mužjak i ženka koji su se nastanili tu pre tri godine To su životinjea koje su biljojedi i veoma su važne u procesima koji se dešavaju u prirodi.

– Reč je o paru dabrova koji je živeo sa svojim mladuncima, a koji su ih napustili nakon godinu dana i naselili se na desnu obalu Dunava. Oni nisu toliko aktivni kao stariji dabrovi koji su naselili ostrvo. Prema mojoj proceni, kako sam uspeo da vidim, ove životinje su oglodale  oko 40 stabala vrbe prečnika od 10 do 30 centimetara. Uglavnom jedu vrhove vrbe koji su im slatki i tako ih ostavljaju. Ubrzo zatim sam našao njihovu jazbinu koju su napravili na jednom mestu u šumi – kaže Žika šumar Nacionalnog parka „Fruška gora.

Interesantno je da se radi o biljojedima koje ne jedu ribu a osnovna odlika im je da prave brane tako što preko zime skupljaju biljnu materiju.

Jazbina– Ovde ne možemo govoriti o nekoj šteti, jer je to proces koji se dešava u prirodi koja se obnavlja i može da se nadomesti – tvrdi on.

Dabrove sigurno neće dirati jer je veća šteta da ih nema nego da stabla budu uništena.

– Ove životinje su napravile svoju jazbinu, tu su se nastanile i uglavnom se mogu videti noću, a preko dana je to gotovo nemoguće. Ja sam imao sreću da ih vidim dva puta u toku noći  – kaže šumar.

Prema rečima Živana Pašića, u ovim krajevima postoji lokalitet pod nazivom „Dabar“ koji se nalazi između šume i sela, a koji svedoči da su dabrovi i ranije živeli ovde, ali i da su pre nešto više od  100 godina istrebljeni.

– Sada su se ponovo pojavili,  prema mojim pretpostavkama došli su Dunavom iz Češke ili Mađarske. Poznato je da imamo dabrove u specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, ali su tamo ove životinje dospele tako što su ih doneli, nisu došle prirodnim putem, zaključuje na kraju Žika.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: