Branimir Bane Tanasic FOTO Sremske novine M Mileusnic

Stvari za sva vremena

Branimir Bane Tanasić je radni vek proveo na poslovima u komercijali, ali je spretan u rukovanju foto-aparatom, kamerom, vozi oldtajmere, iz zadovoljstva uspešno se bavi stolarijom, bravarijom, izrađuje  antički nameštaj, kapije, zna oko satova i uživa u tim poslovima

Tekst: S. Đaković

Foto: M. Mileusnić

Tanasic u radionici FOTO Sremske novine M MileusnicMožete li zamisliti čoveka koji se uspešno bavi sa više zanata kao što su stolarija, bravarija, mašinstvo, popravka satova, fotografisanje, snimanje kamero, popravka oldtajmera i sličnima? Takav je Branimir Bane Tanasić, iz Sremske Mitrovice, koji je radni vek odradio u komercijali “Mitrosrema”. Pre godinu dana je otišao u penziji i maksimalno se posvetio svojim hobijima zbog kojih njegovu  kuću u jednom mirnom mitrovačkom kraju, možemo nazvati mini muzejom.

Dnevna soba iz Napulja FOTO M Mileusnic Sremske novineDa je u pitanju neobična ljubav domaćina prema starinama vidi se već od ulaza u njegov dom. Umesto električnog je metalno zvono koji radi principom povlačenja lančića. A kada se uđe u kuću, bogatstvo enterijera potvrđuje naklonost stanara za nekadašnjim stvarima.Tu je  dvadesetak satova raznih oblika i veličina, a izuzetan je jedan visine tri metra kome je Bane pravio kutiju u starinskom stilu i ukrasio je pozlaćenim ukrasima. Tu je i 80 goblena, nekoliko desetina raznih foto-aparata, kamera, lampi, kristalnih čaša, kompleta, nameštaja u baroknom stilu, u garažama je pet automobila oldtajmera i više bicikla, a na jednom starinskom inostranom je još tablica sa službenim brojem onog koji ga je davno vozio.

Komoda stara vek i po FOTO Sremske novine M MileusnicOvoga puta kod Baneta Tanasića dolazimo pre svega zbog – nameštaja. Ne nameštaja  od iverice, šperploče, lesonita i sličnih materijala kakve pravi moderna industrija, već baroknog nameštaja čije drvene delove izrađuje ovaj sada novopečeni penzioner samostalno. Kod Tanasića je ponavljamo kao u muzeju nameštaja – sve je prepuno stvari sa patinom prošlosti pre svega onog iz doba baroka. U starine se Bane zaljubio kao srednjoškolac kada je posetio neke italijanske gradove poput Venecije i dvorca Miramare ili kad je bio u Austriji gde je video tako  lepe komade nameštaja i  poželeo da ima. I  uspeo je. Sada  u svom domu ovaj Mitrovčanin ima sav nameštaj napravljen po modelima baroknog stila sa elementima i ukrasima tog vremena. A sve drvene delove nameštaja je sam izradio. Jedino je nabavio prelepu starinsku dnevnu sobu iz Napulja, staru vek i po, i uredio ja tako da ni sada nije izgubila ni delić prvobitne elegencije. Tu je  starinski kanabe sa bogatim drvenim okvirom u duborezima koje je sam domaćin uradio po negde viđenom modelu. Samo tapacirani deo tog kanabea je  tuđih ruku delo, ali je i to rađeno po Banetovom izboru, odabranim materijalima  obavezno protkanim zlatnim nitima i ukrasinim teksturama.

Tanasićeva kuća je opremljena nameštajem baroknog stila ali su i svi drveni elementi od ulaznih vrata u prizemlju do potkrovlja, stepenica i prozora delomajstora Baneta.  I sve je uradio sam. Pitali su ga za prodaju nekih delova nameštaja, no nije pristao jer veli – što jednom uđe u njegovu kuću tu i ostaje.

Oldtajmeri kao hobiBane je Mitrovčanima i žiteljima mnogo šireg područja poznat po velikoj ljubavi prema starim automobilima, po frakovima i cilindrima u kojima vozi svoje četvorotočkaše na susretima starih modela automobila. Ima ih pet trenutno, ali samo jedan sada vozi.  Ostali su u garažama. U radionici gde pravi i sređuje nameštaj, nalazi se i kanal za popravku automobila jer i njih sam popravlja i oprema. Tu je i lepa kolekcija mašina i alata za delatnosti kojima se bavi, ali u radionicu će ući, kaže, kada bude toplije bar oko 20 stepeni. Objašnjava: drvo je hladno pa je teže za obradu i mogao bi da se povredi. Pitamo Baneta  koliko mu  treba vremena da uradi neku svoju zamisao, a on odgovara da na započetim poslovima  radi sve dotle dok rezultat nema izgled i kvalitet kakav on želi.

Po uzoru na stare sanduke foto Sremske novineČovek sve može kad hoće, Banetova je deviza, a stvari koje napravi su stvari za sva vremena.

– Moji  predmeti su unikati i nema ih istih  u svetu, jer sam ih  radio iz glave. U kuću su uneti i neće biti izneti jer nisu na prodaju. Radio sam kutiju za sat po uzoru na jedan koji je star 150 godina. Radio sam nadstrešnicu svoje verande, ulazna vrata u dvorište kuće.Bravarija, mehanika, stolarija  I još ponešto  su mi poznati, a nekada znam više od pravog majstora – otvoreno će Bane.

Bane uživa u svojim hobijima.  Uživa dok radi, ne broji sate i ništa mu nije teško da i više puta radi samo da na kraju dobije šta želi. Ali, priči o hobijima Tanasića kao da nema kraja jer on ima kolekciju  starih gramofonskih ploča, telefona, ogledala … Sve što sakuplja i uradi su stvari za sva vremena.

Kategorije Reportaža