Sako

Modni kutak

Sako

Sako spada u modele koji mogu vizuelno najviše da koriguju siluetu i kreiraju skladnu liniju. Ali samo ako vam savršeno stoji. Rukavi moraju da budu dovoljno uski da deluju ženstveno, ali i dovoljno široki da vam ne sputavaju pokrete. Evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju pri kupovini sakoa.

Rever
Širina revera menja se sa trendovima. U modelu sa užim reverima delovaćete mršavije. Reveri širine 6 do 8 centimetara smatraju se vanvremenskim.

 

Ramena
Menjanje ovog dela je nezgodno, zato što mora da leži savršeno. Šavovi treba da leže tačno na vrhovima ramenih kostiju. Ako vam je sako knap na grudima a taman u ramenima, nemojte posezati za većim brojem, potražite drugi model.

 

Rukavi
Treba da se završe 2–3 centimetara ispod kosti zgloba. Ako vam je sako dobar na grudima i u ramenima, a ima dugačke rukave, nemojte uzimati manji broj, skratite rukave. Dužina rukava se lako koriguje.

 

Bista
Sako ne sme da vuče dugme kad ga zakopčate, ali ne sme ni da bude preširok. Ako možete da gurnete pesnicu između sakoa i tela, preširok je.

 

Materijal
Pamučni i laneni blejzeri odlični su za leto, ali pripremite se da će se gužvati. Vuna i kamilhard su trajni materijali, dišu i dugo zadržavaju oblik. Ako im se doda malo poliestera, ne više od 10 posto, smanjićete gužvanje. Zbog niže cene koriste se i materijali poput veštačke svile i viskoze, koji takođe omogućavaju koži da diše.

 

Postava
Proverite da li viri ispod rukava. Ako je od poliestera ili najlona, pripremite se da ćete se znojiti. Veštačka svila i acetat su hladniji. Rastegljiva postava čini sako fleksibilnijim i udobnijim.

Kategorije Sremicin kutak