• sreda, 24. april 2024.
Lov – porodična tradicija
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Lov – porodična tradicija

5. novembar 2016. godine

Bosut: najmlađi članovi Lovačkog društva „Srndać“

Piše: S. Mihajlović („Sremske novine“, dodatak „Graničar“)

Milos Brodalic iz BosutaMiroslav Jovanovic iz BosutaBosut – U lovačkom društvu u Bosutu najmlađi članovi su 12-godišnji Miroslav Jovanović i godinu dana stariji Miloš Brodalić. Miloš je učenik sedmog razreda i kaže da je lov zavoleo zahvaljujući svom ocu Slavku, koji je i sam dugogodišnji lovac.

– Bio sam sasvim mali, možda sam imao tri ili četiri godine, kada me tata prvi put poveo sa sobom u šumu da ostavljamo hranu za divljač.  Nakon toga, kada sam malo porastao, vodio me je i u pravi lov pa sam tako i ja zavoleo taj sport i postao stalni član našeg Lovačkog društva. I moj deset godina stariji brat Miroslav je, takođe, dugogodišnji lovac, tako da često idemo svi zajedno u lov. Najviše su me u tome privukli priroda, psi i puške, a najzanimnjiviji mi je lov na zeca, jer je on brza životinja i ima lepo kretanje – priča 13-godišnji Miloš Brodalić iz Bosuta i dodaje da jedva čeka da napuni 16 godina kako bi mogao da polaže lovački ispit pa da konačno i on u lov ide sa puškom, kao i svi ostali.

Za razliku od njega, Miroslav kaže da mu se najviše sviđa lov na svinju i srndaća i dodaje:

– Moj deda je već 40 godina lovac, a i tata takođe, pa sam uz njih i ja zavoleo lov. Nije mi teško ni da ustanem rano nedeljom, jedino mi je krivo što mi deda nikako ne daje da pucam, jer kaže da sam još uvek mali. Opalio sam jednom iz puške u vazduh i to mi se jako svidelo.

Matija Mile Jovanovic jedan od najstarijih lovaca iz BosutaA Miroslavov deda Matija Mile Jovanović jedan je od najstarijih članova Lovačkog društva. On se lovom počeo baviti pre više od četiri decenije. Kaže da se od tada do danas nije skoro ništa promenilo, da još uvek među lovcima vlada veliko drugarstvo, a da im je čak i broj članova u društvu u odnosu na tada, ostao nepromenjen.

– Osim što idemo u lov na divljač i predatore, redovno organizujemo i akcije prihranjivanja divljači, a pravimo hranilice i čeke. Drago mi je što nam se sastav podmlađuje, jer osim Miloša i Miroslava imamo još nekoliko dečaka koji idu redovno sa nama svake nedelje. Isto tako sam i ja svojevremeno u osnovnoj školi krenuo sa svojim učiteljem i još nekim starijim lovcima da im pomognem da nose divljač i tako mi se rodila ljubav prema lovu, iako moj otac nije voleo taj sport. Sećam se da sam svoju prvu pušku kupio 1972. godine, a sada ih imam tri – sa ponosom kaže Matija Mile Jovanović, jedan od najstarijih lovaca Lovačkog društva “Srndać” iz Bosuta i dodaje da novi karabin planira da ostavim svom unuku Miroslavu.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: