• subota, 20. april 2024.
„Blagovesnik“ raspevao selo
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

„Blagovesnik“ raspevao selo

5. novembar 2016. godine

Blage vesti donosi dečji crkveni hor

Piše: M. Ninković („Sremske novine”, dodatak „Leget”)

Šašinci – U oktobru ove godine, dečiji hor „Blagovesnik“ iz Šašinaca, proslavio je svoj prvi rođendan. Sve zasluge da Šašinci budu među retkim selima u Sremu u kojima postoji i radi dečiji crkveni hor, ima dirigent i vođa ovog hora, Tamara Pajkanović, koja je radila kao nastavnik u osnovnim i srednjim školama, i osamnaest godina u Muzičkoj školi. 2016. godine osnovala je samostalnu Školicu muzike, a Muzičkom zabavištu dala je ime „Vivak“, podigavši nastavu na jedan viši nivo. Pored rada sa decom od tri do sedam godina, stvorila je i Hor „Vivak“. Do sada je sa decom ostvarila na stotine koncerata, nastupa, gostovanja, a takođe je i dirigent dečjeg crkvenog hora „Blagoslov“ pri hramu Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici.

Radovanka TopalovicMeđu prvima je u hor „Blagovesnik“, stupila Radovanka Topalović iz Šašinaca, učenica osmog razreda. Želja da upozna druge vršnjake i decu koja vole muziku, mogućnost da sa horom putuje i nastupa, bila je dovoljno snažna da se Radovanka odmah uključi u rad seoskog hora.

– Volim duhovnu muziku, a i ranije do osnivanja hora, odlazila sam u crkvu i pevala sa ostalima uz našu nastavnicu muzike. Sve mi se to jako svidelo i bila sam zaista radosna kada sam saznala da će u mom selu biti formiran dečiji hor, govori Radovanka.

Hor „Blagovesnik” sada broji 25 članova, od kojih su, osim dva dečaka, sve devojčice, uzrasta od prvog do osmog razreda osnovne škole.

– Probe se održavaju jednom nedeljno, u prostoru Doma kulture, ili u našoj crkvi. Uvežbavamo stare pesme koje smo naučili, a isto tako vežbamo i nove koje nam Tamara donese. Takođe vežbamo i one pesme koje izvodimo na liturgiji. Trenutno na probama dosta vremena posvećujemo novim pesmama, a naš repertoar sada čini preko 30 pesama – priča nam Radovanka i ističe da duhovna muzika nije tako teška, kao što to svi obično misle da jeste.

– Ako je pesma malo duža, i isti je tempo od početka pa do kraja, potrebno nam je da je nekoliko puta ponovimo, i tada uđemo u pesmu, i osetimo je na pravi način. Tamara vodi računa o tempu, pesmama koje nama odgovaraju, i kasnije tokom proba nas koriguje i vodi do pravog izvođenja.

Pored duhovne muzike, Šašinački dečji hor u svom programu neguje i etno muziku. Deca vole da pevaju i ove pesme, što im istovremeno daje mogućnost nastupa i van crkvenih hramova. Radovanka, osim što peva u horu, tokom nedelje dobija sve instrukcije koje podrazumevaju da bude u stalnom kontaktu sa članovima horu, vodi evidenciju o prisutnostima na probama, brine o notama…

Kada je reč o dosadašnjim nastupima, uz pevanje u hramu na liturgiji, hor je nastupao zajedno sa horom „Blagoslov“ na otvaranju renoviranog seoskog Doma kulture, a imao je i svoj program tokom manigfestacije „Bostanijada“.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: