• petak, 19. april 2024.
Advokat i prijatelj Milovana Đilasa
Društvo
0 Komentara

Advokat i prijatelj Milovana Đilasa

4. avgust 2016. godine

Sremska Mitrovica – Nedavno štampana i javnosti predstavljena knjiga Milovana Đilasa Pisma iz zatvora, koju je priredio dr Aleksa Đilas, sin najpoznatijeg ovdašnjeg disidenta i uglednog pisca, skrenula je pažnju i na ime jednog odvažnog i upornog, takođe od vlasti proganjanog, jugoslovenskog advokata Veljka Kovačevića (1910 – 1981). Gotovo sva pisma Đidova (tako su ga zvali) bila su iz Kazneno-popravnog doma u Sremskoj Mitrovici, a upućivao ih je supruzi Štefici, tokom dva perioda njegovog devetogodišnjeg zatočenja, od 1956. do 1961, odnosno od 1962. do 1966. godine.

U svojim uspomenama Milovan Đilas piše kako, 1955, nije mogao da pronađe dobrog advokata, a onda ga je, tokom jednog susreta, pesnikinja Desanka Maksimović uputila na Veljka Kovačevića kojeg je upoznao još pre rata.

Opširnije u štampanom izdanju „Sremskih novina“

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: