• subota, 20. april 2024.
Apel Kirbiju i Devenportu da zaštite investitore
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Apel Kirbiju i Devenportu da zaštite investitore

22. septembar 2015. godine

SREMSKA MITROVICA – Američke i evropske kompanije koje posluju u Sremskoj Mitrovici prve su osetile posledice zatvaranja hrvatske granice. Zato je danas gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović uputio apel američkom ambasadoru u Srbiji Majklu Kirbiju i šefu Delegacije Evropske komisije u Srbiji Majklu Devenportu da zaštite evropske i američke kompanije od štetnog uticaja koje trpe zbog zatvaranja hrvatskih graničnih prelaza prema Srbiji.

Prema Nedimovićevim rečima, desetak stranih kompanija, među kojima i tri američke, pretrpeće ozbiljne posledice zbog odluke Hrvatske da za teretni saobraćaj zatvori granične prelaze sa Srbijom, a zbog transportnih procedura nemoguće je robu preusmeriti preko Mađarske. U ovim kompanijama je zaposleno je više od 3.000 radnika i njihova radna mesta mogla bi biti ugrožena ukoliko ostanu rampe na granici sa Hrvatskom.

Kako je istakao gradonačelnik Sremske Mitrovice, ovaj grad je postao jedan od simbola stranih investicija, a sada su, zbog neodgovornog ponašanja druge države, ulagači dovedeni u nezavidnu situaciju, pa je osnovni zadatak grada da pomogne investitorima i zaštiti radna mesta.

– Reč je o desetak kompanija, od kojih su tri američke, koje celokpan transport robe proizvedene u Sremskoj Mitrovici vrše preko graničnog prelaza Batrovci. Od kako je krenuo problem sa zatvaranjem hrvatske granice, počeo je pritisak na ove kompanije jer ne mogu da na vreme isporuče robu do krajnjeg kupca. To je nemoguće zbog transportnih procedura koje su takve da kompanije ne skladište robu u fabrikama, već je u roku od 24 ili 48 sati transportuju do kupaca u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj… – kaže Nedimović.- Prilike su se pogoršale u poslednjih 48 sati i mi smo se u rešavanje ovog problema uključili sa Vladom Srbije. Uputili smo apel šefu delegacije Evropske komisije i ambasadoru SAD da nam pomognu kako ove kompanije ne bi pretrpele štetu sa aspekta troškova koji mogu imati prema kupcima, ali i da, u krajnjoj liniji ako situacija duže potraje, ne bi došlo do privremenog prestanka proizvodnje u ovim kompanijama koje zapošljvaju više od 3.000 ljudi.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: