• četvrtak, 25. april 2024.
Krmača oprasila 29 prasadi
Poljoprivreda
0 Komentara

Krmača oprasila 29 prasadi

29. jul 2015. godine

Sremska Mitrovica  – Krmača čiji je vlasnik Nenad Budimčić iz Laćarka oprasila je 29 prasadi ! Osam najvećih nije preživelo dolazak na svet, a od 21 preostalog praseta Budimčić je zadržao 16, dok je pet podelio po komšiluku.

– Prašenju je prisustvovao veterinarski tehničar Pavle Vuletić koji mi je rekao da nije imao sličan slučaj tokom 38 godina svog veterinarskog staža. Srećom, uz angažovanje veterinara, krmača je bez većih problema podnela ovo prašenje – rekao nam je Budimčić.

On kaže da je dve nazimice kupio od Bore Šuljmanca iz Laćarka i da ih odabrao među više stotina tovljenika koji su čekali put u klanicu.

– Ova krmača je kao prvopraskinja imala 16 prasadi, od kojih je odgajlia 13, a sada je oprasila čak 29.  Druga krmača je pre nekoliko dana oprasila 18 izuzetno krupnih prasadi. Zanimljivo je da nije reč o čistoj rasi, već o ukrštenim rasama, verovatno „landras“ i „jorkšir“ – kaže Budimčić i dodaje da krmače nisu veštači osemenjene, već je glavnu ulogu odigrao nerast čiji je vlasnik komšija Slavko Kostadinović. Komšija je na poklon dobio nekoliko prasadi.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: