• četvrtak, 28. mart 2024.
ZAVRŠEN 43. FEDAS
Kultura | Vesti | Irig
0 Komentara

ZAVRŠEN 43. FEDAS

20. april 2015. godine

Amateri dobri kao i profesionalci

Irig – Predlozima Selektora profesora Predraga Momčilovića, proteklog ponedeljka završen je četrdeset i treća po redu smotra dramskih amatera Srema – FEDAS. Kao i obično, ovogodišnji FEDAS održan je u Domu Kulture u Irigu, a pokrovitelji su mu bili Zavod za kulturu Vojvodine, Savez amatera Vojvodine i iriška lokalna samouprava, odnosno KUD „Zmaj“ iz Iriga.
Tokom osam festivalskih dana, publika je imala priliku da uživa u predstavama koje su pripremali amateri iz čitavog regiona, a koje su, kako je istakao predsednik iriške opštine Stevan Kazimirović, pokazale da i neprofesionalni glumci imaju šta da pokažu zaljubljenicima u teatar.
Kako je u svom predlogu istakao Selektor Momčilović, na pokrajinskoj selekciji amatera, Srem će predstavljati KUD „Branko Radičević“ iz Stare Pazove sa predstavom „Večera Budala“ Frensisa Vebera, SKUD „Heroj Janko Čmelik“ takođe iz Stare Pazove sa predstavom Mila Urbana „Živi bič“, predstava „Cigani“, rađena po motivi Puškina, AP „Branislav Nušić“, Šid, odnosno predstava „Branka“, KUD-a „Zmaj“ iz Iriga, Leona Kovke, po motivima „Šećerne vodice“.
Predstave predlažene za omladinski festival u Kuli su „Ljubavnik velikog stila“ Rej Kunija u izvođenju KC Inđija i predstava „Trpeli“ Ljudmile Razumovske, u izvođenju KC Pećinci.
Za festival u Jaši Tomiću predložene su predstave Fransis Veber – „Večera budala“ KUD-a „Branko Radičević“ Stara Pazova i Rej Kuni – „Ljubavnik velikog stila“ KC Inđija.
Za festival u Kruščiću predložene su predstave: Jelena Vučkovac „Težina krune“ Gimnazija „Branko Radičević“ Stara Pazova.
Diplome za najbolja glumačka ostvarenja zaslužili su: Janko Šarkezi za ulogu Fransoa Pinjona, Ana Kanaš za ulogu Ilčike, Milovan Colić za ulogu Džona Smita, Bojan Naić za ulogu Ožiljka i Đorđe Orolicki za ulogu Rodoljuba.
Diplome za najbolje epizodne uloge zaslužili su Anja Vejnović za ulogu Siročeta i Aleksandar Petrović za ulogu Lisjena Kenjala.
Pohvale za glumačka ostvarenja rpimili su Igor Piskla za ulogu Pjera Brošana, Radovan Skenđić za ulogu Stenlija, Zdenko Kožik za ulogu Adama Hlavaja, Radica Števanov za ulogu Marlene, kao i Ansambl predstave „Cigani“.
Diplomu za najbolju scenografiju zaslužila je Anička Balažova za predstavu „Živi bič“. Za najbolji kostim Danijela Havran za predstavu „Težina krune“, za najbolji scenski pokret Zdenko Kožik, za predstavu „Živi bič“, za dramatizaciju Anjičkča Balažova za predstavu „Živi bič“, dok je za najbolju režiju diplomu dobio Aleksandar Bako za predstavu „Večera budala“.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: