Nikola_Spasic (1)

INTERVJU: NIKOLA SPASIĆ, REDITELj

Priča o bezuslovnoj roditeljskoj ljubavi

 

Tekst: M. Balabanović

 

Nikola_Spasic (1)Skoro da ne postoji osoba koja nije čula za poznatu porodicu Petrović iz Beške, koju čine otac Dragan i tri maloletna sina. Ova neobična i, iznad svega, muzički nadarena grupa bila je inspiracija mladom i talentovanom momku  Nikoli Spasiću da snimi film s naslovom „Kako je Dragan napravio orkestar“. Reč je o igrano-dokumentarnom ostvarenju koji će svetlo dana ugledati krajem ove godine kada se i očekuje premijera. Mladi umetnik je u razgovoru za „Sremske novine” istakao da je ideja za snimanje filma nastala nakon jednog snimka sa interneta.

Danijel Toader, inače direktor fotografije na filmu, je prošle godine snimio kratak video klip u kojem Petrovići sviraju ispred svoje porodične kuće u Beški. U to vreme nisam ništa znao o Draganu i njegovim sinovima, ali kada sam do kraja pogledao klip, poželeo sam da vidim nastavak te priče. Tako se i rodila ideja za snimanje filma, pa sam sa direktorom fotografije vrlo brzo napravio dogovor. Kada je reč o temi, veoma je neobična koliko i sam život ume nekada da bude. U osnovi, reč je o toploj ljudskoj priči i sudbini. Rekonstrukcijom istinitih događaja smo se potrudili da posebnost ove priče prikažemo na najautentičniji način.

 Koliko je trajalo snimanje filma, na kojim lokacijama i kakvu ste saradnju ostvarili sa članovima porodice Petrović?

 

Dobro se snalazili pred kamerama- Dragan i dečaci su bili zaista divni domaćini, imamo samo reči hvale za njih. Ekipa filma je uživala u radu, a primetićete da su se Petrovići jako dobro snalazili pred kamerama. Snimali smo na nekoliko lokacija, između ostalih u Beški i Krčedinu, a jedan mali deo i u Novom Sadu. Neke od najznačajnijih scena smo snimili na lokalnom salašu i u restoranu u selu. Što se tiče samih priprema za film, one su trajale oko mesec dana dok je terenski rad, zbog odlične organizacije trajao svega nedelju dana.

 

 

Kakvu poruku ste želeli da pošaljete gledaocima ovim filmskim delom?

 

Petrovici (1)- Film ću smatrati uspešnim ako kod gledalaca budemo probudili različite reakcije i emocije. Nije nam namera da „delimo lekcije“ bilo kome, nego da se svi prisetimo zaboravljenih vrednosti i važnosti bezuslovne roditeljske ljubavi. Cilj nam je bio da sve to ispričamo na neobičan i upečatljiv način i iskreno se nadam da smo uspeli u tome.

 

Kada publika može da očekuje film i gde će moći da ga pogleda?

 

– Očekujemo da film bude završen do kraja ove godine, mada smo još uvek u potrazi za sredstvima za poslednju fazu rada, postprodukciju slike i zvuka. Filmu prvo predstoji festivalski život koji će trajati tokom 2015. godine, a tek nakon toga će gledaoci moći da ga pogledaju na televiziji, a potom i na internetu. Otvoreni smo za mogućnost da se pretpremijera dogodi u Beški, ali je u ovom trenutku rano za tu vrstu obećanja. Inače, budžet filma je bio izuzetno skroman, a ono što ćete videti na filmu daleko će nadmašiti uložena sredstva. Reč je o projektu koji je finansiran donacijama, ali smo, pre svega,  imali veliki entuzijazam. Bez obzira na to i dalje se nadamo podršci nadležnih institucija kako bi projekat završili u potpunosti.

 

 

Kategorije Inđija Kultura