• petak, 19. april 2024.
Preminuo Borislav Bogdanović
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Preminuo Borislav Bogdanović

15. februar 2014. godine

Borislav BogdanovicSremska Mitrovica– Dugogodišnji direktor „Sremskih novina“ Borislav Bogdanović preminuo je juče u 81. godini.

Borislav Bogdanović je rođen 11. oktobra 1933. godine u Ogaru kod Pećinaca. Učiteljsku školu završio je u Šapcu, kratko vreme je službovao u Malim Radincima, a potom odlazi na studije književnosti u Novi Sad. Potom se vraća u Srem, radi kao nastavnik u Donjim Petrovcima i sa „Sremskim novinama“ sarađuje od drugog broja našeg lista, od 1961. godine. Već 1963. godine prelazi u „Sremske novine“ gde radi kao novinar, a potom i urednik „Crvenog čota“, lista za kuturu i strane za decu.

Direktor „Sremskih novina“ Borislav Bogdanović postaje 1967. godine i na toj dužnosti ostaje sve do 1990. godine kada odlazi u penziju. Bilo je to vreme uzleta lista kada su regionalne „Sremske novine“ sa dostignutim tiražom od 45.000 primeraka postale fenomen u tadašnjoj  SFRJ. Kako je sam govorio, najlepše godine života proveo je u „Sremskim“ i sa „Sremskim novinama“ gde je i dočekao penziju.

Dobitnik je više prestižnih nagrada i priznanja, a prošle godine mu je dodeljeno “Zlatno pero” – najznačajnije novinarsko priznanje Društva novinara Vojvodine,

Bio je i jedan od naših prvih aforističara, a čitaoci su ga pamtili i voleli po britkim aforizmima koje je tri decenije objavljivao pod naslovom „Pobunjene misli“. Uz desetine hiljada aforizama, objavio je i hiljade epigrama, više zbirki pesama i četiri romana

Uz zvuke sremskih tamburica, Borislav Bogdanović je sahranjen danas na groblju u rodnom selu Ogar.

U ime prijatelja i saradnika od Borislava Bogdanovića se, biranim rečima, oprostio Vladislav Bata Radaković, dugogodišnji prijatelj i saradnik.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: