• petak, 29. mart 2024.
Počast precima – zavet potomstvu
Vesti
0 Komentara

Počast precima – zavet potomstvu

3. novembar 2013. godine

Golaći čuvaju Zekin spomenikRavnje – Otkrivanjem spomenika čuvenom hajdučkom vođi iz Prvog srpskog ustanka, Zeki Buljubaši  i njegovim Golaćima koji su u sumrak Prvog srpskog ustanka 1813. godine stali na bedem odbrane slobode i časti srpskog života, Ravnjanci su se još jednom odužili zatočnicima slobode koji su upravo u ovom selu, svesni žrtve koju podnose, spremno u šančevima dočekali mnogobrojniju tursku vojsku.
Spomenik urađen u drvetu, postavljen na mestu na kojem je Zeka pao izradio je Branko Kovačević iz Rume i predstavlja drugo po redu obeležje podignuto u čast ravnjanskim junacima Prvog ustanka. Podsećanja radi, prvi spomenik koji se nalazi u samom centru sela podignut je 1926. godine u čast Zeki, njegovim Golaćima, ali i ostalim hrabrim Ravnjancima koji su svoje živote polagali na oltar Otadžbine i to u svim ratovima od 1876. do 1918. godine.
Spomenik je svečano otkrio Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji je ovom prilikom istakao da je sećanje na pretke i odavanje počasti njihovim hrabrim delima imperativ za sva vremena i sve ljude koji u njima žive.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: