• petak, 19. april 2024.
Priveden bivši predsednik pećinačke opštine
Vesti | Crna hronika
0 Komentara

Priveden bivši predsednik pećinačke opštine

19. septembar 2013. godine

PecinciSremska Mitrovica – Zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su i odredili meru zadržavanja S. V. (45), bivšem predsedniku Opštine Pećinci. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, S.V. se tereti da je kao službeno lice, potpisao i pečatom Opštine Pećinci overio Ugovor o kreditu, zaključen između novosadske filijale AIK banke AD Niš i Građevinskog preduzeća “Graditelj NS” DOO iz Novog Sada. U sastavu ovog ugovora je i Ugovor o zalozi kojim se, kao obezbeđenje kredita zalaže novčano potraživanje koje preduzeće navodno ima prema Opštini Pećinci u iznosu od 1.798.058,97 evra ili u dinarskoj protivrednosti 189.189.247,54 dinara na dan zaključenja kredita.

Policija navodi da je  na taj način, S.V.  postupio protivno članu 34 Zakona o javnom dugu Republike Srbije, kojim je propisano da lokalna samouprava ne može davati garancije.

– Preduzeće “Graditelj NS” je založilo potraživanja iz devet ugovora o izvođenju radova zaključenih sa Opštinom Pećinci iako je neka potraživanja već naplatilo. Osumnjičeni je, osim Ugovora o kreditu, potpisao i overio i sedam menica i ovlašćenja AIK Banci, kao jemstvo da svoja potraživanja po Ugovoru može uvećati za redovne i zatezne kamate iako to Ugovorom nije bilo predviđeno. čime je S.V. u ime Opštine, prihvatio obavezu iznad iznosa potraživanja koje je predmet zaloge, navodi policija i precizira da pošto preduzeće “Graditelj NS” nije vraćalo rate kredita predviđene Ugovorom, već je rate plaćala Opština Pećinci, S.V.  je ovom preduzeću pribavio imovinsku korist od 189.189.247,54 dinara, odnosno u iznosu dobijenog kredita. Po njegovom nalogu, od marta do decembra 2011. godine, AIK Banci plaćeno je 14.735.507,46 dinara, a nakon isteka roka za vraćanje kredita, Banka je počela realizaciju menica i od decembra 2011. do avgusta 2012. godine, prinudno naplatila još 66.084.486,16 dinara, čime je Opština Pećinci oštećena za iznos od 80.819.993,62 dinara.

Pošto Ugovor o zalozi, menice i ovlašćenja izdata AIK Banci nisu bili zavedeni u Delovodniku Opštine Pećinci, S.V. se tereti i za falsifikovanje službene isprave.

Nakon policijskog zadržavanja, S.V. će uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: