• petak, 29. mart 2024.
Privedeni zbog nezakonitog prečeg zakupa zemlje
Vesti | Crna hronika
0 Komentara

Privedeni zbog nezakonitog prečeg zakupa zemlje

24. april 2013. godine

Beograd – Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, 24. aprila, lišili slobode sledeća lica:

 

 

           1          G. Č. (1970) iz Sremske Mitrovice, bivšeg načelnika za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske Uprave  Sremska Mitrovica,

          2          V. V. (1965) iz Noćaja, Opština Sremska Mitrovica, predsednika Komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Sremske Mitrovice za 2011. godinu,

          3          M. V. (1961) iz Sremske Mitrovice, člana-pravnika u Komisiji za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Sremske Mitrovice za 2011. godinu,

          4          V. Đ. (1962) iz Inđije, veterinara veterinarske stanice u Inđiji,

zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i Falsifikovanje službene isprave, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćeni i:

–        Đ. Č. (1950) iz mesta Divoš, Opština Sremska Mitrovica,

–        R. V. (1949) iz mesta Laćarak, Opština Sremska Mitrovica,

 

–        S. M. (1952) iz mesta Jarak, Opština Sremska Mitrovica,

–        Z. P. (1967) iz Sremske Mitrovice,

–        L. Č. (1978) iz mesta Divoš, Opština Sremska Mitrovica,  

–        P. M. (1976) iz mesta Martinci, Opština Sremska Mitrovica,

–        D. C. (1959) iz mesta Jarak, Opština Sremska Mitrovica

–        J. E. (1962) iz mesta Martinci, Opština Sremska Mitrovica,

zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.

Postoje osnovi sumnje da je G. Č., koristeći svoj službeni položaj, po isteku zakonskog roka o prijemu dokumentacije i po Obaveštenju o davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu prečeg prava, primio više zahteva sa dokumentacijom, koje je u dogovoru sa osumnjičenima V. V. i M. V. dostavio na razmatranje Komisiji za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Sremske Mitrovice za 2011. godinu.

Sumnja se i da su V. V. i M. V., bez upoznavanja i saglasnosti Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i bez upoznavanja ostalih članova komisije sa činjenicama da su zahtevi naknadno podneti i bez provere njihove tačnosti, iako se radilo o fiktivnoj dokumentaciji koja je sačinjena uz pomoć veterinara V. Đ., omogućili učešće i ostvarivanje zakupa državnog zemljišta po pravu prečeg zakupa, u površini od 476 hektara, na vremenski period od tri godine, za osam lica, od kojih su dvojica članovi familije osumnjičenog G. Č., kojima su pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 158.745,60 eura u dinarskoj protivvrednosti, (koliko za vremenski period zakupa od dve godine, tj. za 2011. i 2012. godinu iznosi razlika u ceni, pošto su plaćali povlašćenu cenu po osnovu prava prečeg zakupa od 217,40 eura umesto 384,15 eura po hektaru, koliko bi iznosio zakup da je navedeno zemljište bilo predmet javnog nadmetanja). Za taj iznos oštetili su Budžet Republike Srbije, Budžet autonomne pokrajine i Budžet lokalne samouprave.

Đ. Č., R. V., S. M., Z. P., L. Č., P. M., D. C. i J. E., sumnjiče se da su izvršili krivično delo neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, na taj način što su ostvarili pravo prečeg zakupa zemljišta na osnovu uzgoja životinja, služeći se pritom neadekvatnom fiktivnom dokumentacijom, zemljište koristili, suprotno nameni, za proizvodnju useva koji će biti predmet dalje trgovine i njihove zarade ili davanjem u podzakup, umesto za proizvodnju kultura potrebnih za ishranu životinja u posedu – navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: