• sreda, 24. april 2024.
Zavet ćutanja o maloj Lizerl
Kultura | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Zavet ćutanja o maloj Lizerl

11. oktobar 2012. godine

Promocija knjige "Ajnštajnova kći"

Sremska Mitrovica – Knjiga Ajnštajnova kći – potraga za Lizerl američke slikarke i spisateljice Mišel Zekhajm (1941), koja upravo pobuđuje veliku pažnju čitalačke publike u Srbiji, predstavljena je i Mitrovčanima, 9. oktobra, u Biblioteci “Gligorije Vozarović”. O ovom intrigantnom delu, koje pokušava da rasvetli misteriju vanbračne kćerke čuvenog fizičara Alberta Ajnštajna i naše Mileve Marić (šesnaest godina živela u Sremu), govorili su vlasnik izdavačke kuće Admiral Books iz Beograda Zoran Rapajić, prevodilac Goran Skrobonja, novinar Dušan Poznanović i bibliotekarka Svetlana Sabo.

Priča o sudbini prvog deteta slavnog para Ajnštajn – Marić, rođenog godinu dana pre njihovog venčanja, najpre je štampana u SAD (1999), a potom i u srpskoj verziji (2012). Iz ljubavne prepiske budućih supružnika i naučnih saradnika, prilično kasno, njihovi sinovi Hans Albert i Eduard su saznali za postojanje sestre Lizerl, koja je po svoj prilici bila data na usvajanje i, potom, veoma brzo, sa nepune dve godine umrla od šarlaha…

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: