Zgrada Policijske uprave Sremska Mitrovica

Požari zbog nepažnje i bahatosti

Sremska Mitrovica – Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici upozorila je da je na području Srema povećan broj požara do kojih je došlo zbog ljudske nepažnje i bahatosti.

– Najveći broj požara izazvan je spaljivanjem strnjike na njivama, suve trave, granja i smeća. Goreli su hektari pšenice i kukuruza u celom Sremu, voćnjaci u Šidu i Inđiji, hiljade bala slame i kukuruzovine, čak i železnički pragovi. Visoke temperature i dugotrajna suša samo su pospešili pojavu i razbuktavanje požara – kaže se u zvaničnom policijskom saopštenju i podseća da su pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona od početka godine imali do sada 1.192  intervencije, a u celoj 2011. godini, 1.600 intervencija. Zbog predstojeće  berbe kukuruza i pripreme zemljišta za jesenju setvu, koja često obuhvata i paljenje strnjišta i kukuruzišta, postoji opravdana bojazan od nastanka novih požara.

– Zakonom o zaštiti od požara strogo je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Zaprećene kazne za fizička lica iznose od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara – saopštava policija i upozorava da će pripadnici Policijske uprave i Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici kažnjavati sve one, koji izazivanjem požara nanose veliku materijalnu štetu i ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost.

Kategorije Crna hronika Vesti