Na oglednim poljima šećerne repe

Održani dani polja KWS-a

Na oglednim poljima šećerne repe

Protekle nedelje, na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica u Laćarku, semenska komkpanija „KWS“ organizovala je posmatranje sorti hibrida šećerne repe i kukuruza. I pored izuzetno visoke temperature, na oglednim poljima PSS-a okupio se veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su došli da vide kako ove dve aktuelne kulture podnose sušu, te da se upoznaju sa najnovijim proizvodima ugledne semenske kompanije.

Prema rečima Vladimira Marića, samostalnog stručnog saradnika za kukuruz u sremskomitrovačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, jako loši vremenski uslovi koje su karakterisale izuzetno visoke temperature uticali su na to da kukuruz bude u lošem stanju što će, kako je istakao, u velikoj meri uticati i na smanjenje prinosa.

– Sasvim je izvesno da će prinosi biti drastično smanjeni, ali ono što je bilo do nas mi smo učinili. Primenili smo svu neophodnu agrotehniku i sasvim je evidentno da ćemo u skorijoj budućnosti morati da rešimo i pitanje navodnjavanja kako bi predupredili pojavu suše kakvu smo imali ove godine, objasnio je Marić.

Kako je u svom obraćanju istakao predstavnik kompanije „KWS“ dr Zdravko Hojka, poljoprivrednici koji su posetili laćarački zabran imali su priliku da vide ogled sa 6 hibrida silažnog sirka koji je u fazi priznavanja, kao i ogled sa 12 hibrida kukuruza koji se nalaze u prodajnom katalogu ove ugledne semenske kmpanije.

– Uz ova dva, poljoprivrednici su imali priliku da vide i ogled zasnovan na primeni različitih gustina setve novih sorti hibrida: „Krabas“, „Krebs“ i „Korimbos“ kao i ogled sa hibridima čija su semena različitog godišta. Prvi ogled je pokazao izuzetnu izdržljivost novih hibrida, a drugi da presudnu ulogu u kvalitetu semena ne igra godina njihove proizvodnje nego stepen klijanja, istakao je Hojka i dodao da su semena kompanije „KWS“ još jednom pokazala zavidan kvalitet.

Govoreći o stanju na oglednoj parceli šećerne repe, dr Katica Škrbić iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, istakla je da su vremenske neprilike učinile svoje i da je za očekivati drastičan pad prinosa.

– Tehnologija proizvodnje koju smo primenili identična je prošlogodišnjoj, ali i pored toga prinos će biti manji. Ne treba zaboraviti da smo u aprilu imali i težak mraz koji repa nije mogla da izdrži. Najpre je kritično bilo drugog, a potom i desetog aprila kada se temperatura spustila na minus 5.5 stepeni što repa nije mogla da izdrži. Shodno tome, broj biljaka po hektaru je za 30 posto manji, tako da će i prinos biti za isto toliko procenata umanjen, istakla je dr Škrbić.

Nakon obilaska oglednih parcela, domaćini i gosti su svoje druženje nastavili u prijatnoj atmosferi sremskomitrovačkog Lovačkog doma.

Kategorije Poljoprivreda