• petak, 19. april 2024.
Šumanovićeve slike u Republici Srpskoj
Kultura | Vesti
0 Komentara

Šumanovićeve slike u Republici Srpskoj

9. jul 2012. godine

Otvaranje izložbe u Banjaluci

Banjaluka: U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske, 5. jula, otvorena je izložba slika i dokumenata vezanih za život i stvaralaštvo Save Šumanovića (1896 – 1942), jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka. Postavka je sastavljena od dva autorska projekta Galerije slika “Sava Šumanović” iz Šida – Poslednja decenija (Ljubica Jukić, Vesna Burojević) i Sava Šumanović lično, porodično, nacionalno (Radovan Sremac), a upriličena povodom 70-godišnjice smrti umetnika, kojeg su ustaše streljale, 1942, na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju.

Izložbu u Banjaluci je otvorio Milorad Dodig, predsednik Republike Srpske, istakavši da je ona dar Srpskoj koja proslavlja 20 godina postojanja. Zahvalio se šidskoj galeriji, Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete i kulture RS, koji su omogućili da Banjalučani vide dela najvećeg srpskog i dokazanog internacionalnog umetnika.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: